Legalább 30 milliós vagyonnal

Hongkongban él a legtöbb szupergazdag nő

A legalább 30 millió amerikai dollárnyi vagyont maguknak tudhatók egynegyede nő Kína különleges igazgatású területén, Hongkong ezzel az aránnyal messze leköröz minden más vizsgált országot és közigazgatási egységet.

2014.11.20 11:50MTI
freedigitalphotos.net/ddpawumba

A Hongkongban élő szupergazdagok egynegyede nő, ami azt jelzi, hogy Kína különleges igazgatású területén minden más térségnél magasabb arányban élnek a legtehetősebb hölgyek.

A The Standard hongkongi napilap csütörtöki számában a Wealth X kutatóintézet és a svájci UBS bank hongkongi részlegének közös tanulmányát idézi.

Ebből kiderül, hogy a legalább 30 millió amerikai dollárnyi vagyont maguknak tudhatók egynegyede nő Kína különleges igazgatású területén, Hongkong ezzel az aránnyal messze leköröz minden más vizsgált országot és közigazgatási egységet.

A legtehetősebbekből Hongkongban jelenleg több mint 3300 főt tartanak nyilván, ez tavalyhoz képest mintegy 5 százalékos növekedés. Ők a lakosság alig 0,05 százalékát adják, ám kezükben van a teljes vagyon 60 százaléka - olvasható a jelentésben.

Hongkongot illetően a szakértők azt is kiemelték, hogy a szupergazdagok koncentrációja az egész világon itt a legmagasabb, a globális átlagnak a hússzorosa. Hongkongot magas életszínvonala, fejlett világvárosi jellege, nyitottsága, kultúrája és kellemes klímája miatt is előnyben részesítik, ezeken kívül pedig az üzletkötés gyorsasága, a pénzügyi cégek fokozott jelenléte és ázsiai központi szerepe is emelik vonzerejét.

A tanulmány kiemeli, a Hongkongban székelő szupergazdagok többsége nem saját maga szerezte vagyonát, sokkal jellemzőbben ők a korábbi, 1980-as, 1990-es években tapasztalható hatalmas gazdasági növekedésből meggazdagodó mágnások gyerekei. A szupergazdag nők magas aránya ezzel is magyarázható.

A legtehetősebbek jellemzően a pénzügyi és banki szférában szerezték vagyonukat, de az ingatlanpiacon meggazdagodók aránya is magas. A szupergazdagok számának növekedése Hongkongon túl az egész ázsiai régióban jellemző trend, számuk az előző évhez képest 4,8 százalékkal nőtt, míg vagyonuk csaknem 6 százalékkal gyarapodott a jelentés szerint.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.