Titkosszolgálatok is próbálkoznak

Naponta több ezer támadás éri a német kormányzat informatikai rendszereit

Naponta átlagosan 3 ezer támadást regisztrálnak, és ezek túlnyomó többsége ugyan ártalmatlan, de aggodalomra ad okot az a naponta átlagosan öt behatolási kísérlet, amelyek külföldi hírszerző szervezeteknek, köztük az orosz és a kínai titkosszolgálatoknak tulajdoníthatók.

2014.11.19 19:40MTI
freedigitalphotos.net/patrisyu

Naponta több ezer támadás éri a német kormányzat informatikai rendszereit, és egyre gyakrabban észlelhető külföldi titkosszolgálatok irányából érkező behatolási kísérlet - figyelmeztet a német alkotmányvédelmi hivatal (BfV).

Hans-Georg Maassen, a BfV elnöke egy berlini informatikai biztonsági tanácskozáson tartott előadásában elmondta, hogy naponta átlagosan 3 ezer támadást regisztrálnak, és ezek túlnyomó többsége ugyan ártalmatlan, de aggodalomra ad okot az a naponta átlagosan öt behatolási kísérlet, amelyek külföldi hírszerző szervezeteknek, köztük az orosz és a kínai titkosszolgálatoknak tulajdoníthatók.

Ezek a támadások annyira kifinomultak, hogy a BfV, és még a szövetségi informatikai biztonsági hivatal (BSI) szakértői is igen nehezen tudják kiszűrni, és az is előfordul, hogy csak utólag veszik észre a behatolást - mondta a német belső elhárítás vezetője szerdai sajtóbeszámolók szerint.

A külföldi szolgálatok érdeklődése különösen a jelentős nemzetközi találkozók, például a G20 csoport csúcsértekezlete előtti időszakban élénk. Ilyenkor számos próbálkozás történik - mondta Maassen, jellemző példának nevezve, hogy kormánytagok vagy kiemelt tanácsadók e-mailfiókjába pdf-formátumú csatolmányokkal ellátott fertőzött levelek érkeznek, látszólag valamely külföldi ország kormánya mellett dolgozó tanácsadóktól.

A BfV elnöke hozzátette, hogy Berlin az utóbbi időszakban "a politikai kémkedés európai fővárosa" lett. A külföldi hírszerzőket egyebek között a német külpolitika, a védelmi-, haderőfejlesztési politika és a gazdaságpolitika érdekli - mondta Hans-Georg Maassen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.