Megválasztva

Nicola Sturgeon Skócia első női miniszterelnöke

Nicola Sturgeon eddigi skót miniszterelnök-helyettest választották szerdán Skócia kormányfőjévé.

2014.11.19 19:15MTI
Fotó: Wikipedia

A 44 esztendős politikus Skócia első női miniszterelnöke. Elődje, Alex Salmond a Skócia függetlenségéről rendezett - az elszakadást ellenző tábor győzelmével végződött - szeptemberi népszavazás után jelentette be, hogy a kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) idei éves kongresszusán nem jelölteti magát újból pártvezetőnek, és utódja megválasztása után a kormányfői tisztségből is távozik.

Nicola Sturgeont - aki tíz évig volt Salmond helyettese a Skócia függetlenségére törekvő SNP-ben, és 2007 óta töltötte be a skót miniszterelnök-helyettesi tisztséget - az SNP múlt heti kongresszusán ellenjelölt nélkül választották a párt élére, szerdán pedig az edinburghi parlament nagy többséggel választotta miniszterelnökké.

A kormányfői tisztségért versenybe szállt Ruth Davidson, a Nagy-Britanniát kormányzó Konzervatív Párt skóciai tagozatának vezetője is, ám már a szerdai voksolás előtt elismerte, hogy a parlamenti erőviszonyok miatt nincs reális esélye.

A szerdai képviselői szavazáson Nicola Sturgeon 66 voksot kapott, Ruth Davidson 15-öt; 39-en tartózkodtak. Nicola Sturgeon miniszterelnöki kinevezését hivatalosan II. Erzsébet királynőnek is jóvá kell hagynia, de ez csak formalitás; a brit uralkodó várhatóan csütörtökön írja alá az új skót miniszterelnök beiktatásához szükséges királyi pátenst. Nicola Sturgeon a megválasztását követő rövid parlamenti beszédében nem szólt Skócia függetlenségének kérdéséről.

A múlt héten azonban, amikor az SNP kongresszusán a skót kormánypárt élére választották, kijelentette: minden korábbinál szilárdabb meggyőződése, hogy Skócia a jövőben független országgá válik.

Egyenes utalást tett arra is, hogy erről újabb népszavazást szeretne. David Cameron brit miniszterelnök azonban már a szeptemberi népszavazás másnapján leszögezte, hogy a referendum a skóciai függetlenség kérdését "egy nemzedéknyi, talán egy egész életnyi időre rendezte", és nincs mód az ismétlésre.

A szeptember 18-án megtartott népszavazáson a Skócia függetlenné válását ellenző erők győztek 55,3 százalékos szavazataránnyal; a függetlenségre a választók 44,7 százaléka voksolt. A népszavazáson példátlanul magas, 85 százalékos volt a részvételi arány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.