Nagyhatalmak

Putyin: az USA leigázná Oroszországot, de nem fog menni

Az orosz elnök azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy uralma alá akarja gyűrni Oroszországot, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy ez nem fog sikerülni.

2014.11.19 08:07MTI
Fotó: FB/Putin Putimov

Az orosz államfő az általa létrehozott Összoroszországi Népfront keddi, úgynevezett cselekvési fórumán az egyik hozzá intézett kérdésre jelentette ki, hogy az Egyesült Államok nem megalázni akarja Oroszországot, hanem a befolyása alá akarja vonni, Oroszországnak kárára akarja saját problémáit megoldani.

"A történelem során ez soha senkinek sem sikerült és nem is fog sikerülni" - közölte az elnök. Válaszát hatalmas taps fogadta.

Vlagyimir Putyin hozzátette, hogy szerinte Washingtonnak ugyanakkor sikerül a szövetségeseit, az úgynevezett szatellit államokat a befolyása alá vonni. Vélhetően a Kreml Ukrajna-politikája miatt Oroszországra nehezedő nyugati nyomásra és a vele szemben alkalmazott szankciókra is utalva kijelentette, hogy az Egyesült Államok számos szövetségese saját nemzeti érdekeinek kárára "idegen nemzeti érdekeket igyekszik védeni érthetetlen alapon és érthetetlen kilátásokkal".

Az orosz elnök közölte, nem érthető számára, milyen érdekekről is van szó. "Nincsenek kritériumok, ezek csak olyan általános szavak a demokráciáról. (...) Ez még nem ok az államcsínyre. Nem ok a genocídiumra!" - utalt a Kreml álláspontjára, miszerint Ukrajnában a törvényes hatalmat államcsínnyel döntötte meg februárban Viktor Janukovics ellenzéke a kijevi főtéren tüntetők segítségével.

Oroszországgal a jelenlegi ukrán hatalmat népirtással vádolja a Moszkva által támogatott délkelet-ukrajnai szakadár régiók feletti ellenőrzés visszaszerzéséért indított, Kijevben terrorellenes akciónak nevezett katonai műveletek miatt. Az ENSZ múlt kedden közölt adatai szerint a szakadár fegyveresek és a kijevi kormányerők, akárcsak az önkéntes ukrán egységek összecsapásaiban több mint 4100 katona és civil vesztette életét.

Az orosz államfő a népfront moszkvai rendezvényén mindazonáltal kijelentette, meggyőződése hogy "senki sem akarja élezni a feszültséget a világban". "Az Egyesült Államokban sincs erre senkinek szüksége, értem ez alatt a széles közvéleményt, az állampolgárokat. Ezért minden rendbe jön" - mondta. Putyin szerint az oroszok többsége kedveli az amerikai népet, de visszautasítja az Egyesült Államok vezetésének politikáját.

A politikus a 2012-es elnökválasztásra meghirdetett programjának végrehajtásáról szóló tanácskozáson beszélt a G20-as csoport ausztráliai csúcstalálkozójáról. A házigazdákat dicsérve közölte, hogy azok Brisbane-ben "kivételesen jóindulatú légkört teremtettek" a tanácskozásra, amely építő jellegű volt.

Az orosz államfő azzal magyarázta, hogy a G20-as csoport csúcstalálkozójának vége előtt távozott és nem jelent meg a vasárnapi munkareggelin, hogy addigra az egész munkát elvégezték. "Jobb volt korábban hazautazni, itthon elég dolog van" - mondta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.