Évforduló

Zeman Prágába hívta a II. világháború négy győztes nagyhatalmának elnökeit

"Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójáról van szó. Csehországban ezt a nemzetközi megemlékezést befolyásos zsidó szervezetek készítik elő. Logikus azonban, hogy a győztes nagyhatalmak elnökeit a köztársasági elnöknek kell meghívnia."

2014.11.18 16:36MTI

Csehországi látogatásra hívta meg a második világháború négy győztes nagyhatalmának elnökeit Milos Zeman cseh államfő - jelentette a cseh közszolgálati rádió kedden. Jirí Ovcácek elnöki szóvivő a meghívást megerősítette.

"Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójáról van szó. Csehországban ezt a nemzetközi megemlékezést befolyásos zsidó szervezetek készítik elő. Logikus azonban, hogy a győztes nagyhatalmak elnökeit a köztársasági elnöknek kell meghívnia" - közölte a szóvivő.

Megjegyezte, hogy az Egyesült Államok, Oroszország, Nagy-Britannia és Franciaország vezetői egyelőre nem erősítették meg részvételüket a rendezvényen.

A kétnapos (január 26. és 27.) nemzetközi fórum legfőbb szervezője az Európai Zsidó Kongresszus. Tomás Kraus, a csehországi Zsidó Hitközségek Szövetségének titkára szerint mintegy tíz elnöknek küldtek meghívót a rendezvényre.

Köztük van az ukrán államfő, Petro Porosenko is. "Nem szeretnénk, hogy ez az esemény össze legyen kapcsolva bármiféle külpolitikai tevékenységgel" - reagált a szóvivő a rádió riporterének arra a felvetésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök a kelet-ukrajnai fejlemények miatt a Nyugat nyomása alatt áll, s nem szívesen találkoznak vele.

A cseh rádió úgy tudja: Moszkva megerősítette, hogy megkapta Zeman meghívóját, de egyelőre nem foglalkoztak vele. A lengyelországi auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának évfordulója alkalmával január 26-án és 27-én kétnapos nemzetközi fórumra kerül sor Prágában és Terezínben.

Az első napon Prágában a résztvevők egyebek között megvitatják az Európában lévő zsidó zsinagógák elleni terrorista támadások kérdését. A második napon a politikusok először a Hradzsinban találkoznának, majd a prágai várból Terezínbe mennének, ahol sor kerülne a megemlékezésre.

A szervezők közlése szerint a fórumon a tervek szerint egyebek között Milos Zeman cseh, Vlagyimir Putyin orosz, Francois Hollande francia elnök, illetve Angela Merkel német kancellár mondana beszédet. Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulójáról január 27-én a lengyelországi helyszínen is megemlékeznek. A lengyel szervezők elsősorban a túlélők és hozzátartozóik részvételére számítanak.

"Korábban az auschwitzi megemlékezéseknek mindig politikai jellege volt. Tíz éve mintegy 45 elnök vett részt a megemlékezésen. A lengyel szervezők az idén más forgatókönyvet készítettek, mert úgy látják, ez az utolsó alkalom arra, hogy a túlélők találkozhassanak" - mondta Kraus újságíróknak. "Ezért lett a politikai megemlékezés helyszínéül kiválasztva Terezín" - tette hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.