Negyvenen őrizetben

Leleplezték a 'ndrangheta délolasz bűnszervezet titkait

A 'ndrangheta délolasz bűnszervezet mintegy negyven tagját vették őrizetbe kedden az olasz hatóságok. A rendőrségi akció során első alkalommal sikerült filmre venni a 'ndrangheta tagjainak eskütételét is.

2014.11.18 15:44MTI

A legerősebb olasz bűnszervezetként ismert 'ndrangheta tagjait - köztük egy fiatalkorút - az északi Lombardia és Veneto tartományban, valamint e délolasz maffia bölcsőjének tartott Calabriában vették őrizetbe. A péntek hajnalban indított hatósági akciót két évig tartó nyomozás előzte meg.

A szervezet embereit folyamatos megfigyelés alatt tartották, telefonbeszélgetéseiket lehallgatták és rejtett kamerákkal rögzítették találkozóikat. Ez utóbbiak segítségével az olasz rendőrségnek első alkalommal sikerült filmre vennie a 'ndrangheta tagjainak eskütételét. Ennek szövege szerint a bűnszervezet tagjai belépéskor megfogadják, hogy számukra a bűnszervezet lesz a legfontosabb, és ezért, ha kell, minden mást megtagadnak.

Az esküben Giuseppe Mazzini 19. századi olasz hazafi és az országot egyesítő Giuseppe Garibaldi neve is szerepel a 'ndrangheta példaképei között. A szervezet tagjai arra is felesküdnek, hogy mindig fegyvert tartanak maguknál, és ha hibát követnek el, maguk vetnek véget életüknek golyóval vagy méreggel.

"Az utolsó golyót mindig magatoknak tartsátok meg!" - hallani az egyik 'ndrangheta-vezér utasítását a nyilvánosságra hozott felvételeken. A hatóságok az őrizetbe vett személyeknél megtalálták a 'ndrangheta rituális szertartásainak leírását tartalmazó füzeteket is.

"A 'ndrangheta világa semmit sem változott. 2014-ben Milánóban is ugyanúgy tesznek mintha az 1800-as évek Calabriájában bűnöznének" - hangsúlyozta a hatósági akciót irányító Ilda Boccassini maffiaellenes államügyész keddi sajtótájékoztatóján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.