Kelet-jeruzsálemi palesztin merénylők

Halálos áldozatokat követelt a jeruzsálemi zsinagóga elleni támadás

A Hamász nem vállalta magára a támadást, de üdvözölte és "hősies tettnek" nevezte azt. Musir al-Maszri, a Hamász gázai szóvivője szerint az "természetes válasz" egy palesztin buszsofőr vasárnapi "kivégzésére".

2014.11.18 09:02MTI
Forrás: youtube.com

Két, baltával, késsel és pisztollyal felfegyverkezett férfi kedd reggel egy jeruzsálemi zsinagógában az imádkozókra támadt, négy embert megöltek. A rendőrség agyonlőtte a kelet-jeruzsálemi palesztin merénylőket.

Az izraeli hatóságok nyilvánosságra hozták a reggeli terrormerénylet négy áldozatának nevét. Mindannyian kettős állampolgárok voltak, hárman közülük az Egyesült Államokból, egyikük pedig Nagy-Britanniából költözött Jeruzsálembe. A sebesültek közül ketten válságos állapotban vannak, egyikük rendőr.

A jeruzsálemi mentőszolgálat hat sebesültről, köztük több életveszélyes állapotban lévőről számolt be. A 10-es tévécsatorna szerint az összecsapásban több rendőr is megsebesült.

A biztonsági erők üldözőbe vettek egy harmadik merénylőt, aki szemtanúk állítása szerint egy közeli jesivába, vallási iskolába menekült, de a helyszínre érkezett terrorellenes kommandó katonái nem találtak senkit az épület átvizsgálásakor.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök közleményében kemény választ" ígért a zsinagóga elleni merényletre, s a Hamász és Mahmúd Abbász palesztin elnök erőszakos uszítását tette felelőssé az akcióért, amelyet szerinte a nemzetközi közösség nem vesz figyelembe.

Abbász maga is elítélte a támadást, "civilek megölését, akárki követi is el", ugyanakkor felszólította Izraelt, hogy vessen véget a (muzulmán) szent helyek körüli "provokációknak".

A Londonban tartózkodó John Kerry amerikai külügyminiszter a támadás után telefonon beszélt Netanjahuval, a palesztin vezetőket pedig felszólította, hogy a leghatározottabban ítéljék el az "értelmetlen brutalitást", és hozzanak megfelelő intézkedéseket, hogy az ne ismétlődhessen meg.

A merénylet Har Nof nyugat-jeruzsálemi vallásos lakónegyedben történt, de a támadók a kelet-jeruzsálemi Dzsebel-Mukaber arab negyed lakói, akik igazolványaik birtokában szabadon közlekednek egész Izrael területén. A tv értesülése szerint mindketten jól ismerték a helyszínt, egyikük egy szomszédos boltban, a másik a zsinagóga takarítójaként dolgozott.

A tévében megszólaló izraeli illetékesek szerint a rendőrségnek nem volt előzetes tudomása a készülő támadásról, noha az valószínűleg több napja szervezett akció volt. Jichák Aharonovics belbiztonsági miniszter a helyszínen tartott sajtótájékoztatóján súlyos merényletnek nevezte és a palesztin médiában folyó "uszítással" magyarázta a történteket, s önmérsékletre szólította fel az izraelieket.

Megígérte, hogy fokozott rendőri jelenléttel próbálják elejét venni a további jeruzsálemi terrorakcióknak. A Hamász nem vállalta magára a támadást, de üdvözölte és hősies tettnek” nevezte azt. Musir al-Maszri, a Hamász gázai szóvivője szerint az természetes reakció” egy palesztin buszsofőr vasárnapi kivégzésére”.

Az Iszlám Dzsihád terrorszervezet is örömmel fogadta és "a megszállók bűneire adott természetes válaszként" értékelte a történteket. Hétfőn Kelet-Jeruzsálemben zavargások voltak, miután egy autóbuszban felakasztva találtak egy palesztin sofőrt, aki a rendőrség szerint öngyilkos lett, a palesztinok szerint viszont megölték.

Az utóbbi hetekben pattanásig feszült a helyzet Jeruzsálemben, több támadásban legkevesebb hat izraelit öltek meg Izrael-szerte palesztin merénylők.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.