Szabadka

Megalakult az új összetételű vajdasági Magyar Nemzeti Tanács

Megalakult az új összetételű vajdasági Magyar Nemzeti Tanács hétfőn Szabadkán a Városháza dísztermében. A szerbiai magyar kisebbség önkormányzati szervének új elnöke Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet eddigi igazgatója lett.

2014.11.17 18:43MTI

Hajnal Jenő emlékeztetett arra, hogy az MNT hosszú utat tett meg az utóbbi 15 évben attól kezdve, hogy 1999-ben megalakult az ideiglenes nemzeti tanács. Hozzátette: az MNT 2010 és 2014 között számos fejlesztési stratégiát dolgozott ki, az új összetételű testület pedig a korábban megkezdett tevékenységet kívánja folytatni, a lefektetett alapokon akar építkezni.

Beszédében kiemelte: az MNT munkáját meghatározza a közösséggel való viszony, és ő szolgálni kívánja ezt a közösséget. Olyan országban akarunk élni, amely tiszteli gyökereinket, és lehetővé teszi a szülőföldön való boldogulást - tette hozzá.

Az ülésen hitelesítették a tagok mandátumát is. Az október 26-i nemzeti választáson az MNT 35 helyéért 117 jelölt indult négy választási listán. 31 helyet a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség által támogatott lista, a Magyar Összefogás szerzett meg.

Két mandátumot tudhat magáénak a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége VMDK-Csonka Áron lista, illetve egy-egy képviselőt delegálhat az MNT-be a Másként Magyarságunkért-Fodor László lista - amelyen a jelöltek között olyan politikusok is szerepeltek, akik a főleg szerb tagsággal rendelkező Demokrata Párt (DS) tagjai -, valamint a szintén többségében szerb tagsággal rendelkező Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) elnökségi tagjának listája, a Magyar Liga-Új Magyar Alternatíva -Vass Tibor.

MTI/Molnár Edvárd

A nemzeti tanácsokról szóló törvényt 2009-ben fogadták el. Ez lehetővé tette egyebek mellett azt is, hogy a Kárpát-medence magyarlakta területei közül elsőként a Vajdaságban alakulhasson meg a kisebbségek kulturális autonómiáját szavatoló intézményrendszer. Az első Magyar Nemzeti Tanácsot 2010-ben választották meg. A testület hatásköre az oktatás, a nyelvhasználat, a tájékoztatás és a kultúra területére terjed ki.

A szerb alkotmánybíróság 2014 januárjában alkotmányellenesnek nyilvánította a nemzeti tanácsokról szóló törvény néhány pontját, ezért változtatni kellett a jogszabályon. A módosítás főleg a választások módjára vonatkozott, az új összetételű nemzeti tanácsok felállását követően pedig a belgrádi parlament napirendjére kerülhet az országos kisebbségi önkormányzatok hatásköreinek kérdése is.

MTI/Molnár Edvárd


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.