Ha továbbra is akadozik a számítógép

Kézi szavazatszámlálást indítana a lengyel országos választási bizottság

Ha továbbra is akadozik a vasárnapi helyhatósági választáson leadott szavazatok számítógépes összeszámlálása, kézi számlálást indít el a lengyel országos választási bizottság.

2014.11.17 17:37MTI
freedigitalphotos.net/Jeroen Van Oostrom

Ezt hétfő délután jelentette be a testület. Az informatikai rendszer még mindig fennálló hibája miatt egyelőre csak a polgármester-választás, valamint a községi önkormányzatok részleges eredményeit tették közzé.

A járási képviselőtestületek túlnyomó többségének, valamint a vajdasági közgyűlések egészének szavazási eredménye továbbra is csak az exit pollok alapján becsülhető. A kézi számlálás párhuzamosan folyna a számítógépes feldolgozással.

Az egyelőre kinyomtathatatlan mintegy 16 ezer jegyzőkönyv miatt a helyi választóbizottságok egy része hétfő délutánig sem hagyhatta el a szavazóhelyiségeket. Azokban az iskolákban, ahol az érintett választási bizottságok dolgoznak, hétfőn nem volt tanítás.

A választási informatikai rendszer már a szavazás előtti teszteléskor is hibákat jelzett, kijavításuk ellenére a program nem bírta a szavazás éjszakáján a terhelést.

A sajtókommentárok többsége botrányosnak minősíti a fennálló helyzetet. A Legfőbb Ellenőrző Hivatal (NIK) hétfőn bejelentette, vizsgálatot indít az országos választási bizottságnál. Jarosław Kaczyński, az exit pollok szerint nyertes Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, a választási eredmények késlekedésével kapcsolatban bejelentette: „a választási módszer messzemenő megváltoztatására van szükség”.

Kaczynski szerint le kell váltani a jelenlegi országos választási bizottságot, a számlálási mechanizmusokat meg kell újítani. Andrzej Halicki közigazgatási és digitalizálási miniszter úgy nyilatkozott, hogy meg kell vizsgálni a felmerülő választási szabálytalanságokat, de összességében demokratikusnak és átláthatónak minősítette a választást.

A vasárnapi lengyelországi helyhatósági választásokon két és fél ezer polgármesterről, valamint a háromszintű - községi, járási és vajdasági - önkormányzati rendszer mintegy 47 ezer tisztségviselőjéről döntettek a szavazók.

Az IPSOS közvélemény-kutató által a szavazófülkékből kilépők körében végzett felmérésből azt lehet valószínűsíteni, hogy a választások nyertese az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) lett, a kormánykoalíció pártjai azonban összességükben megőrzik eddigi fölényüket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.