És így tovább...

Lengyel diplomatákat utasítottak ki Oroszországból, erre a lengyelek is kidobták az oroszokat

Válaszul Varsó hasonló lépésére Oroszország lengyel diplomatákat utasított ki - tájékoztatott az orosz külügyminisztérium hétfőn.

2014.11.17 15:21MTI

A tárcánál megerősítették, hogy Lengyelország előzőleg orosz diplomatákat nyilvánított nemkívánatos személyeknek és utasított ki "a státusukkal nem összeegyeztethető tevékenységük miatt". Azt nem részletezték, hány emberről van szó.

Moszkvában a varsói döntést "barátságtalannak és megalapozatlan" minősítették, és közölték, hogy megfelelő válaszintézkedést tettek. A kiutasított lengyel diplomaták - akiknek számát ugyancsak nem részletezték - elhagyták Oroszország területét.

Varsó és Moszkva viszonya az ukrán válság, illetve a délkelet-ukrajnai fegyveres összecsapások közepette egyre jobban kiéleződött.

Az orosz diplomaták kiutasításának lehetőségét október közepén harangozta be Janusz Piechocinski lengyel miniszterelnök-helyettes a TVN24 lengyel hírtelevíziónak, miután a hatóságok őrizetbe vettek egy lengyel katonatisztet, aki gyaníthatóan Oroszországnak kémkedett. A Rzeczpospolita című lengyel napilap értesülése szerint a tiszt egy, Lengyelországban diplomataként dolgozó orosz hírszerző tisztnek adott át információkat fizetség ellenében. Az újság közölte, hogy az orosz hírszerzés egy lengyel-orosz állampolgárságú jogászt is beszervezett, aki elsősorban energiabiztonsággal kapcsolatos információkat gyűjtött Oroszországnak "hazafias indíttatásból". A katonatiszt és a jogász ellen is vádat emeltek Varsóban kémkedés miatt.

A Der Spiegel című német hetilap szombaton a berlini külügyminisztériumtól szerzett értesülése alapján arról számolt be, hogy az orosz hatóságok nemrég kiutasították Németország moszkvai nagykövetségének egyik munkatársát. Az újság szerint a döntés a végletekig kiélezte a két ország viszonyát.

Moszkva lépését megelőzte, hogy a német hatóságok kémkedés gyanújával Oroszország bonni főkonzulátusának egyik munkatársát nyilvánították nemkívánatos személynek, és utasították ki Németországból.

Az orosz külügyminisztérium hétfőn megerősítette a moszkvai német nagykövetség munkatársának kiutasítását és azt, hogy ez válaszlépés volt "a német hatóságoknak az egyik németországi orosz külképviselet munkatársával kapcsolatos barátságtalan lépésére". Ugyanakkor hangsúlyozták Moszkvában, hogy a tárcánál "nem kapcsolják össze a német sajtóban megjelent értesülést Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter keddi moszkvai látogatásával".

Az orosz külügyi tájékoztatás szerint sajnálattal vették tudomásul a németek "megalapozatlan lépését", és közölték, hogy a moszkvai német nagykövetség munkatársának kiutasítását "retorzióként alkalmazták az orosz hatóságok utasítása alapján".

A diplomáciai pengeváltás tovább élezi az ukrán válság miatt amúgy is feszült orosz-német kapcsolatokat. Angela Merkel kancellár, aki a G20-as csoport ausztráliai csúcstalálkozóján hosszan tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, eddig kitartott amellett, hogy folytatni kell a párbeszédet Moszkvával.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.