Cybertámadás

Meghekkelték az amerikai külügy email-rendszerét

"Aggodalomra okot adó tevékenységet" észleltek az amerikai külügyminisztérium elektronikus levelezőrendszerének egy részében.

2014.11.17 07:38MTI
freedigitalphotos/hyena reality

Az amerikai diplomáciai tárcánál leállították a nem titkosított e-mail-rendszert, és már dolgoznak biztonságának megerősítésén. A CNN-nek név nélkül nyilatkozó külügyi informátor szerint a tárca titkosított rendszere nem sérült meg.

Az illetékes nem válaszolt arra a kérdésre, hogy valamelyik külföldi kormány állhat-e a hackertámadás mögött, de azt elmondta, hogy kapcsolat van a mostani tevékenység és a Fehér Ház nyilvános komputerhálózatába történt múlt havi behatolás között. Az elnöki hivatal gépeinek feltörése mögött Washingtonban orosz hackereket gyanítottak.

"Van erre bizonyíték?" - kérdezett vissza Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője, amikor azt kérdezték tőle, hogy van-e kapcsolat Moszkva és a fehér házi komputerrendszerbe történt behatolás között.

Peszkov szerint az elmúlt időben több alaptalan vádat fogalmaztak meg Oroszországgal szemben, de ezeket Moszkva csak abban az esetben hajlandó komolyan venni, ha bizonyítékokat is felmutatnak.

Szerdán az amerikai meteorológiai szolgálatot fenntartó Nemzeti Óceáni és Légköri Hivatal (NOAA) közölte, hogy októberben hackerek támadták meg a rendszerét, fennakadást okozva a műholdak adásában és több fontos weboldal működésében. Az elmúlt hetekben a kormányalkalmazottak biztonsági szűrését végző USIS nevű cég és az amerikai posta számítógépeit is támadás érte.

Lapértesülések szerint a NOAA és posta hálózatába kínai hackerek hatoltak be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.