Már nem kétséges

Romániai elnökválasztás - Vagy ez, vagy az

A vasárnap este közzétett exit pollokból nem derült ki egyértelműen, hogy Victor Ponta szociáldemokrata kormányfő, vagy Klaus Johannis, a jobboldal jelöltje győzött a romániai elnökválasztáson.

2014.11.16 23:30MTI
Klaus Iohannis biztos a győzelemben (fotó: Facebook/Romania)

A kormányfőhöz közel álló Romania TV a CSCI közvélemény-kutató cég adatait ismertette, amelyek szerint Ponta a voksok 50,72 százalékát kapta, míg Johannis 49,28 százalékot szerzett. Victor Ponta vezet az Antena 3 hírtelevízióban közölt Sociopol exit pollban is 50,9:49,1 százalék arányban.

A viszonylag kiegyensúlyozott, de inkább ellenzéki hangvételű Digi 24 hírtelevízió az IRES közvélemény-kutató intézet mérését ismertette, amely szerint Johannis győzött 50,9:49,1 arányban.

A román köztelevízió a CURS-Avantgarde közvélemény-kutató intézettől rendelt felmérést, ebben az adatsorban Johannis vezet 51,5 százalékkal.

A vasárnapi urnazáráskor közzétett exit pollok mindegyike azokat az adatokat tükrözi, amelyeket 19 óráig rögzítettek a kérdezőbiztosok a szavazóhelyiségekből távozó emberek nyilatkozatai alapján.

A Romániától nyugatra fekvő országokban még nem zárult le a külföldi voksolás az első exit pollok közzétételének időpontjában, mindenütt helyi idő szerint 21 órakor zárnak a szavazóhelyiségek. Teodor Melescanu külügyminiszter délután azt mondta, külföldön háromszor annyian voksoltak vasárnap, mint a november 2-ai első fordulóban, amikor több mint 160 ezer szavazatott adtak le a külföldön dolgozó román állampolgárok.

Az első hivatalos részeredményeket hétfő hajnalban teszik közzé.

Friss: Victor Ponta elismerte, hogy veszített

Victor Ponta román miniszterelnök vasárnap este bejelentette, hogy telefonon gratulált ellenfelének, Klaus Johannisnak az elnökválasztáson elért győzelméhez.

Ponta a Szociáldemokrata Párt (PSD) székházából való távozáskor újságíróknak adott rövid nyilatkozatban kijelentette, a népnek mindig igaza van. Hozzátette: elfogadja az eredményt, és reméli, hogy azok is elfogadják, akik tüntetni akarnak, mert nincs okuk tiltakozni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.