Hongkongi tüntetés

Nem utazhattak Pekingbe a hongkongi diákvezetők

A diákszervezet nem tudja, milyen alapon érvénytelenítették utazási dokumentumaikat, mielőtt még a repülőre szállhattak volna.

2014.11.16 08:35MTI
freedigitalphotos.net/franky242/khunaspix

Az érintett diákvezetőket "megdöbbentették és felháborították" a hongkongi hatósági intézkedések. Alex Csou, a szövetség főtitkára értetlenségének adott hangot, hogy még mielőtt a szárazföldi Kína földjére léptek volna, megállították őket. Velük a Cathay Pacific légitársaság közölte, hogy nem utazhatnak, ezért további magyarázatot követeltek.

A diákvezetők azzal a korábban meghirdetett szándékkal utaztak volna a kínai fővárosba, hogy ott illetékesekkel, köztük a kínai miniszterelnökkel tárgyaljanak az általános választójog teljes körű érvényesítéséről, arról, hogy a 2017. évi kormányzóválasztás "szabad és nyílt" legyen. A hongkongi Foglald el a központot! mozgalomhoz csatlakozott diákok e követelésük nyomatékosítására tartanak megszállva közterületeket.

A helyi kormányzat és Peking több alkalommal is világossá tette, a jelenleg érvényben lévő alaptörvény és a kínai törvényhozásnak a kérdésben irányadó határozata értelmében a választási reform előre megszabott menetrendje lehetővé teszi ugyan, hogy 2017-ben először minden választópolgár szavazhasson, a végső jelöltállítás egy, a helyi társadalmat szélesen képviselő jelölőbizottság dolga lesz.

A hongkongi ellenzék a "jogállamiság megsértéseként" értékelte a diákok visszatartását, míg Regina Ip volt biztonsági miniszter, a törvényhozás tagja úgy vélekedett, Pekingnek joga van a bajkeverés szándékával gyanúsítható személyeket nem beengedni a belföldi területekre. Úgy vélte, a diákok csak egy showra készültek. A Global Times című kínai napilap kommentárjában ugyancsak feltűnéskeltéssel vádolta a diákokat, akik azzal acéllal indultak útnak, hogy végül "mártírként állítsák be magukat".

A diáktüntetés az elmúlt hetekben sokat vesztett lendületéből, az utcákon is jóval kevesebben vannak tartósan, de a sátrak és az útakadályok továbbra is lehetetlenné teszik a közlekedést a város különböző térségeiben. A forgalmi dugók és a személyszállító vállalakozók, a kiskereskedők, a vendéglátóipar egységei, valamint egyes érintett épülettömbök tulajdonosai hetek óta követelik a közterületek szabaddá tételét. Erről a hongkongi felsőbíróság is hatályos döntést hozott. A Foglald el a központot! elleni mozgalom több mint 1,8 millió aláírást gyűjtött össze a rendőrség támogatására, azt követelve, hogy állítsák helyre a rendet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.