Főalamizsnás

Pápai gondoskodás: hajléktalanmosdó a Vatikán közepén

Mosakodásra alkalmas illemhelyeket helyeznek el a Szent Péter téri fedett oszlopcsarnok területén. Így akarnak segíteni a Róma utcáin élő hajléktalanoknak.

2014.11.13 19:46MTI
Fotó: Facebook/Pope Francis

Konrad Krajewski érsek, pápai főalamizsnás bejelentése szerint olyan tisztálkodási pontokat állítanak fel, ahol zuhanyozni is lehet. Az első hármat hétfőn helyezik el a Szent Péter tér barokk oszlopai között. A fedett oszlopcsarnok lehetővé teszi, hogy az itt tisztálkodó hajléktalanok kíváncsi szemektől távol tudjanak mosakodni, akár esős időben is.

"Adjuk vissza ezeknek az embereknek a méltóságát!" - hangoztatta Konrad Krajewski. A pápai főalamizsnás hangsúlyozta, hogy Rómában a hajléktalanoknak nehéz mosakodási lehetőséghez jutniuk. A vasútállomásokon fizetősek az illemhelyek, a presszókba, éttermekbe nem engedik be őket. Krajewski érsek szerint a menhelyeken és a plébániákon található zuhanyozók száma sem elegendő. Kijelentette: a római önkormányzat feladata lenne a hajléktalanok segítése, de a hatóságok csak "programokat készítenek", ahelyett, hogy cselekednének. "Segíteni azonnal kell, nem lehet mindig a holnapra várni!" - fogalmazott Konrad Krajewski. Megjegyezte, a plébániákon is minél több zuhanyt kellene a hajléktalanok rendelkezésére bocsátani, "anélkül, hogy EU szabályzatokra hivatkozva megvonják tőlük a zuhanyépítési engedélyt".

Konrad Krajewski lengyel érsek neve Ferenc pápa megválasztása után vált ismertté, amikor a sajtó megtudta, hogy a pápai főalamizsnás éjszakánként Róma városát járja, és az egyházfő nevében készpénzt, ingyenes vonaljegyet, telefonkártyát és más segítséget visz az utcákon élő szegényeknek és hajléktalanoknak. A pápai alamizsnát az egész világból érkező adományok alkotják. Összegét a mindenkori egyházfő saját akarata szerint használhatja fel.

A Szent Egyed katolikus közösség adatai szerint az olasz fővárosban 8 ezer hajléktalan él. Ferenc pápa megválasztása óta a hajléktalanokat a rendőrök nem hajtják el a Szent Péter tér és a Vatikán környéki padokról és kapualjakból. A Szent Péter bazilika szomszédságában - a vatikáni városfalban nyíló bejárattal - működik a Boldog Kalkuttai Teréz anya nővérei által fenntartott szegénykonyha, amelynél minden nap hosszú sorban állnak a hajléktalanok.

Krajewski érsek azt is elmondta, hogy Ferenc pápa októberben 200 ezer eurót juttatott olyan bajba jutott családoknak, amelyek régóta nem tudták kifizetni a közüzemi számlákat és az egyházfőtől kértek segítséget, hogy ne tegyék ki őket otthonaikból. További 50 ezer eurót adott Olaszországban tartózkodó bevándorlóknak menekültstátusuk kiváltásának költségeire.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.