Felderítő hadművelet?

Titokzatos drónok köröztek francia atomerőművek felett

Két hét alatt hét erőmű közelében láttak azonosítatlan pilóta nélküli repülőket.

2014.11.01 09:00ma.hu
Fotó: freedigitalphotos.net/Victor Habbick

Rejtélyes drónrepülések miatt indított vizsgálatot a francia kormány: október 5-e és 20-a között hét állami tulajdonban lévő atomerőmű közelében figyeltek meg pilóta nélküli repülő járműveket. A drónok egyszerű, kereskedelmi forgalomban kapható modellek voltak; egyelőre nem tudni, ki irányította őket.

A hatóságok kezdetben a Greenpeace-t sejtették az akciók mögött. A környezetvédő szervezet aktivistái korábban már többször megpróbáltak bejutni franciaországi erőművekbe, 2012-ben pedig siklóernyővel repültek el az egyik ilyen létesítmény felett.  A múlt hónapban a francia bíróság a csoport ötvenöt tagjára szabott ki felfüggesztett börtönbüntetést, miután behatoltak egy, az ország keleti részén lévő erőműbe. Igen ám, csakhogy a Greenpeace, amely a múltban mindig vállalta a felelősséget az akcióiért, ezúttal tagadta, hogy aktivistái követték volna el a rejtélyes „dróntámadásokat”.

Franciaország energia-ellátásának 75 százalékát nukleáris erőművek biztosítják, nem véletlen, hogy a helyi törvények igen szigorúan korlátozzák a polgári repülőgépek forgalmát a közelükben.

Az erőművek üzemeltetője, az EDF illetékesei a sajtóban nyilatkozva azt mondták, „nem tartanak attól”, hogy az ismeretlen gépek különösebb kárt okozhattak volna, és felbukkanásuk nem veszélyeztette az üzemek biztonságos működését.

Bernard Cazeneuve belügyminiszter ennek ellenére sietett megnyugtatni a közvéleményt, hogy a hatóságok „mindent megtesznek a drónok azonosítása és semlegesítése érdekében”.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.