Orosz külügyminisztérium

Amerika megbocsáthatatlan nyomást gyakorol Délkelet-Európára

Az orosz külügyminisztérium szerint Amerika politikai és üzleti megfontolásokból egyre nagyobb nyomást gyakorol a délkelet-európai országokra az Oroszországgal való energetikai és haditechnikai együttműködésük korlátozásának elérésére.

2014.10.31 19:08MTI

Az orosz külügyi tárca a honlapján pénteken nyilvánosságra hozott közleményében azt állította, hogy Chris Murphy amerikai szenátor a közelmúltban tett zágrábi látogatásán igyekezett a horvát vezetőktől olyan ígéreteket kicsikarni, miszerint semmilyen formában nem adják el orosz befektetőknek az INA horvát olajipari vállalat részvénypakettjét, ha a horvát cég nem folytatja az együttműködést a magyar partnerrel, a Mol olajipari vállalattal. Murphy szenátor megpróbálta meggyőzni horvát tárgyalópartnereit arról is, hogy vásároljanak amerikai helikoptereket a horvát fegyveres erők által jelenleg használt MI-8 típusú orosz helikopterek helyett - tette hozzá a minisztérium.

"Washington az utóbbi időben egyre nagyobb nyomást gyakorol Délkelet-Európa államaira, köztük Horvátországra annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb mértékben korlátozza együttműködésünket ezekkel az országokkal energetikai és haditechnikai téren. Elfogadhatatlannak és a nemzetközi együttműködés általános normáival ellentétesnek tartjuk ezt a megbocsáthatatlan nyomásgyakorlást" - hangoztatta az orosz külügyi tárca.

Moszkva a "nyilvánvalóan politikai hátterű" amerikai lépéseket a tisztességtelen verseny részének tekinti, szerinte Washington arra próbálja használni az orosz-amerikai kapcsolatok válságát, hogy megszilárdítsa az amerikai üzleti körök pozícióit és kiterjessze befolyási övezetét Délkelet-Európában.

Chris Murphy az amerikai szenátus külügyi bizottsága európai ügyekkel foglalkozó albizottságának elnöke. Október közepén járt Montenegróban, Szerbiában, Koszovóban, Albániában és Horvátországban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.