Ukrán helyzet

Visszavárják Jacenyukot

Petro Porosenko ukrán elnök azt javasolta a mögötte álló és a nevét viselő pártszövetség leendő képviselőcsoportjának, hogy Arszenyij Jacenyuk miniszterelnököt jelöljék ismét a kormányfői posztra. Ezt az államfő pénteken közölte a Twitteren.

2014.10.31 15:52MTI
Fotó: Facebook/Петро Порошенко

A múlt vasárnap megtartott parlamenti választások hivatalos végeredményét legkésőbb november 10-én kell kihirdetnie a központi választási bizottságnak. Ezután kerülhet sor az új összetételű parlament első ülésére, valamint az új miniszterelnök és a kormány tagjainak megválasztására.

Közben Petro Porosenko Blokkjának leendő képviselőcsoportja megtartotta pénteken első ülését. A jelenlévők támogatásukról biztosították Jacenyuk kinevezését az új koalíciós kormány élére, azzal a feltétellel, hogy részletesen egyeztetik még a leendő kormányerők közös cselekvési tervét. Az erről tartandó koalíciós tárgyalásokon - az ülésen született döntés szerint - Jurij Lucenko, a tömörülés vezetője, Volodimir Hrojszman jelenlegi miniszterelnök-helyettes és Vitalij Kuvalcsuk képviseli majd a pártot - áll a blokk honlapján nyilvánosságra hozott közleményben.

A párt szerint az előzetes eredmények alapján Petro Porosenko Blokkja már 150 képviselői hellyel rendelkezik a 450 fős ukrán törvényhozásban, azaz 132 egyéni képviselőjelölttel, valamint 18 olyan függetlennel, akik a tömörülés támogatásával indultak el a választáson. A pártlisták alapján még nem tudni, pontosan hány mandátumot szerez az elnök mögötti tömörülés. A jelenlegi állás, azaz 99,74 százalékos feldolgozottság alapján 21.83 százalékot szerzett. A blokkot egyedül Jacenyuk Népi Frontja előzi meg, amely most 22.16 százalékkal áll az élen.

Lucenko a tanácskozás utáni kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy javasolták őt frakcióvezetőnek. Hozzáfűzte, hogy ez még nem végleges döntés: más jelöltek is vannak a posztra - mondta.

Lucenko korábban belügyminiszter volt Julija Timosenko miniszterelnöksége alatt, jelenleg Porosenko mellett elnöki tanácsadói tisztséget tölt be.

A tervek szerint még pénteken sor kerülhet koalíciós tárgyalásra a választások eddigi eredménye szerint az első három helyen álló párt, Petro Porosenko Blokkja, Jacenyuk Népi Frontja és az Andrij Szadovij lembergi (lvivi) polgármester vezette Önsegély (Szamopomics) nevű párt képviselői között.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.