Miért nem hazaadományoz?

A Harvard után a Yale-en is milliós ösztöndíjat alapított egy kínai milliárdos pár

Tízmillió dolláros ösztöndíjalapot hozott létre a Yale Egyetemen egy korábban a Harvard Egyetemen is jótékonykodó kínai milliárdos pár, elismerés mellett kritikát is kapva a kínai közvéleménytől.

2014.10.31 02:30MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/Photokanok

Az ingatlanpiacon hatalmas vagyont szerző Pan Si-ji és felesége, Csang Hszin a neves amerikai felsőoktatási intézményben tanuló kínai diákok támogatására hozta létre az ösztöndíjalapot.

A pénzt a legkiemelkedőbb tanulók támogatására fordítják majd, hogy segíteni tudják "az emberiség fejlődéséhez való hozzájárulásukat" - fogalmaztak.

Az emberekben rejlő lehetőségeket oktatáson keresztül lehet felfedezni, az ösztöndíj ebben segíti a diákokat - fogalmazott Pan, aki arra ösztönözte a diákokat, jelentkezzenek bátran a vezető nemzetközi felsőoktatási intézményekbe.

A Yale Egyetemet vezető Peter Salovey azt emelte ki, hogy az ösztöndíj a Yale-en való továbbtanulás lehetőségét teremti meg nemcsak a mostani, de a következő generációk tanulóinak is.

A milliárdos pár SOHO Kína Alapítványa nem első alkalommal adományoz oktatásra nagyobb összeget, korábban a szintén amerikai Harvard Egyetemen hozott létre egy 15 milliós ösztöndíjkeretet. A következő években a szervezet hasonló bejelentésekkel készül, összesen 100 millió dollárt kíván erre a célra áldozni.

Az ösztöndíjalap felállítását a legtöbben elismeréssel fogadták, mondván az a kevésbé tehetősek továbbtanulását is lehetővé teszi, míg jelenleg jellemzően a gazdag kínai családok gyerekei engedhetik meg maguknak a neves egyetemekre való beiratkozást.

Mások ugyanakkor azt firtatják, hogy a felajánlás miért nem kínai oktatási intézmények részére történt? A hatalmas összeg éppen a hazai felsőoktatás színvonalának emelését segíthetné, s az agyelszívás lehetőségét csökkentené - vélik a bírálók.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.