Nincs itt az ideje

Nem ad pénzt a ciszjordániai telepekre vezető utakra az izraeli pénzügyminiszter

"A jelen pillanatban ez kárt okoz Izraelnek. Támogatom fővárosunk, Jeruzsálem építését és a nagyobb telepestömbök természetes növekedéséhez igazodó infrastukturális fejlesztését, de mindennek megvan a maga ideje."

2014.10.30 02:30MTI

Kivonult egy Benjámin Netanjahu miniszterelnök meghirdette megbeszélésről szerda reggel Jaír Lapid pénzügyminiszter a ciszjordániai útépítésekkel kapcsolatos nézetkülönbségük miatt - írta a Háárec című izraeli újság internetes kiadása.

Lapid a tárgyaláson azt mondta Netanjahunak, hogy ellenzi a pénzköltést az elszigetelt telepek fejlesztésére, különösen a jelenlegi feszült külpolitikai helyzetben, amikor Izrael szembekerült az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval - szivárogtatták ki a helyi sajtónak a pénzügyminiszter pártjától, a Jes Atídtól (Van Jövő). Lapid azzal is érvelt, hogy Izraelben máshol jobban van szükség a szóban forgó forrásokra.

"Nem nyújtok segédkezet Kirját Smónába és Beér Sévába szánt pénzek átcsoportosításához olyan elzárt telepesfalvakhoz vezető utakra, mint Jichár vagy Tapúah" - mondta Lapid.

"A jelen pillanatban ez kárt okoz Izraelnek. Támogatom fővárosunk, Jeruzsálem építését és a nagyobb telepestömbök természetes növekedéséhez igazodó infrastukturális fejlesztését, de mindennek megvan a maga ideje" - tette hozzá a pénzügyminiszter, majd elhagyta a tárgyalást, amely így néhány percen belül véget ért.

Vele szemben Uri Ariel, a telepeseket támogató jobboldali Bájt Hajehudi (Zsidó Otthon) párt lakásügyi minisztere azt hangoztatta: "visszatérünk a jeruzsálemi és ciszjordániai tervezéshez és értékesítéshez. A befagyasztás állapota nem folytatódhat tovább, ezentúl nem fogadjuk el".

Az izraeli kormány telepesügyekben eltérő politikai álláspontot képviselő tagjainak vitája azért lett különösen fontos kérdés, mert az Egyesült Államok kormányzati köreiben rendkívül élesen bírálták elsősorban a telepépítések miatt Benjámin Netanjahu miniszterelnököt.

A The Atlantic című tekintélyes amerikai folyóirat legfrissebb számában a két ország közötti viszony válságáról írva a Fehér Ház egyik belső emberét idézte, aki példátlanul keresetlen szóhasználattal élve politikai ügyekben "gyáva nyúlnak" minősítette az izraeli kormányfőt.

Netanjahu a vádakat azzal utasította el, hogy azért támadják személyében, mert Izrael érdekeit képviseli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.