Muszlimok

Több ezren búcsúztatták az Ottawában meggyilkolt katonát

A 24 éves Nathan Cirillo tizedes egyike volt annak a két katonának, akikkel a múlt héten a muszlim hitre áttért radikálisok végeztek Kanadában, egymástól függetlenül.

2014.10.29 07:51MTI
Forrás: youtube.com

Több ezren vettek végső búcsút kedden az Ontario tartománybeli Hamiltonban a múlt héten az ottawai háborús emlékműnél agyonlőtt őrkatonától.

A 24 éves Nathan Cirillo tizedes egyike volt annak a két katonának, akikkel a múlt héten a muszlim hitre áttért radikálisok végeztek Kanadában, egymástól függetlenül.

Stephen Harper kanadai miniszterelnök a gyászolók előtt hangsúlyozta, hogy Cirillo ösztönzést adott a kanadaiaknak és egységbe kovácsolta őket. A kormányfő a könnyeivel küszködve jelentette ki a katona ötéves fiának, hogy egy nap majd megnyugvást lel abban, hogy "az ország büszkeséggel, hálával és maradandó tisztelettel" néz fel az apjára.

A másik meggyilkolt kanadai katonát, az október 20-án Montréal közelében elgázolt, 53 éves Patrice Vincent zászlóst szombaton temetik majd a québeci Longueuilben.

Cirillo gyilkosa, Michael Zehaf-Bibeau, akit végül az ottawai parlament épületében lőttek le, a kanadai szövetségi rendőrség szerint az október 22-i támadást megelőzően videófelvételt készített magáról, amelyben kifejezte egyet nem értését a kanadai külpolitikával.

John Kerry amerikai külügyminiszter kedden Ottawában koszorút helyezett el az emlékműnél, ahol az őr életét vesztette. A kanadai vezetőkkel folytatott megbeszélését követően kijelentette, hogy a két észak-amerikai ország a korábbinál is szorosabb együttműködést folytat majd minden szinten a terrorizmustól való elrettentés és annak megelőzése érdekében.

Kanada részese az Irak és Szíria jelentős részét ellenőrző Iszlám Állam terrorszervezet elleni nemzetközi koalíciónak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.