Fehér Oroszlán Érdemrend

Cseh állami kitüntetést kapott a csehországi zsidó gyerekek brit megmentője

Legmagasabb cseh kitüntetéssel, Fehér Oroszlán Érdemrenddel tüntette ki Milos Zeman államfő a brit Nicholas Wintont, aki a második világháború előtt több száz zsidó gyermek életét mentette meg Csehországban.

2014.10.28 18:18MTI

A 105 éves Nicholas Winton kedden délután a prágai Hradzsinban, külön az ő számára rendezett állami ünnepségen vette át az elismerést. Az idős férfit a cseh állam saját költségére a hadsereg különgépén hozatta Londonból Prágában. Winton csak azzal a feltétellel vállalta az utat, hogy az ünnepségen részt vesz az általa megmentett, még élő kilenc zsidó gyermek is, amit a cseh állam teljesített.

"Az utat azonban leginkább talán azért az ígéretért vállalta, hogy az út során benézhet a pilótafülkébe is" - mondta Winton lánya, Barbara cseh újságíróknak. Nicholas Winton közvetlenül a 2. világháború kitörése előtt 669 zsidó gyermek Nagy-Britanniába való kiutazását intézte el a korabeli náci hatóságoknál.

Ő erről nemigen beszélt, így története hosszú évtizedekig ismeretlen volt a nagyvilág előtt. A helyzet 1988-ban változott meg, amikor a holokausztkutató Elisabeth Maxwell történész kezdeményezésére a BBC televízió dokumentumfilmet készített róla, amely azóta bejárta a világot. Winton ezt követően számos brit és cseh kitüntetést kapott, s a cseh állam több alkalommal is hivatalos látogatásra hívta meg.

A prágai Főpályaudvar első peronján a Winton és gyermekei emlékmű emlékeztet a világháború előtt történtekre. A magas cseh állami kitüntetések hivatalos átadási ceremóniájára az államünnep alkalmából - Csehszlovákia 1918-as megalakulásának évfordulója - kedden este kerül sor a Hradzsinban.

A prágai sajtó szerint a kitüntetettek között van Robert Fico szlovák miniszterelnök is. A szociáldemokrata politikus Milos Zeman közeli barátai közé tartozik. Csehországban a közös cseh-szlovák állam megalakulása állami ünnep és munkaszüneti nap; Szlovákiában mindössze emléknap, és nincs munkaszünet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.