Spionfiókák

Diákkémek toborzásával vádolja Tajvant Kína

Tajvan Kína szárazföldi részéről érkező diákokat próbál kémtevékenységre toborozni - állítja egy napilap írásában. Tajpej visszautasítja a vádakat.

2014.10.28 11:35MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/pal2iyawit

A tajvani hírszerzés arra próbálja rávenni az egyetemi hallgatókat, hogy legyenek kémek és jelentsenek a tajvani szolgálatnak hazatérésük után, mindenekelőtt a katonai és más érzékeny témákról - írta az angol nyelvű lap hivatalos forrásokat idéző cikkében a hét elején.

A lap három férfit név szerint is megemlített, mondván, nekik kifejezetten az a feladatuk, hogy az ottani egyetemeken tanuló, Kína szárazföldi részéről érkező vendéghallgatókat szervezzenek be. A férfiak - magukat is egyetemi hallgatónak álcázva - mintegy 20 felsőoktatási intézményben próbálkoztak, a diákoknak pedig akár 50 ezer tajvani dollárt (400 ezer forint) is ajánlottak. A kínai hatóságok mintegy 40 esetre derítettek fényt eddig - állította a Global Times.

A tajvani ügyekért felelős pekingi hivatal szóvivője, Fan Li-csing a hírrel kapcsolatosan aggodalmát fejezte ki és felszólította Tajpejt, hagyjon fel a szóban forgó tevékenységével. Fan azt is megemlítette, az ilyenfajta viselkedés komolyan veszélyeztetheti a diákok biztonságát és rombolja a két fél közti oktatási együttműködést.

A tajvani vezetés kedden tagadta, alap nélkülieknek nevezte a Global Times vádjait. A tajvani biztonsági hivatal úgy fogalmazott, mindig is tiszteletben tartotta az egyetemi szabadságot.

Közleményében a hivatal egyúttal megjegyezte, hogy a Tajvanról visszatérő szárazföldi diákoknak otthon be kell számolniuk a hatóságoknak a szigeten eltöltött tevékenységükről. Tajpej szerint Peking ezzel akadályozza a szabadságjogok érvényesülését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.