Összehangolt, gyors intézkedések kellenek

Az ebolajárvány sújtotta országokba utazik az uniós koordinátor

"A nemzetközi közösség az ebolavírus okozta megbetegedések idei tömeges felbukkanásakor alábecsülte a járvány méreteit, és késlekedett a határozott intézkedésekkel, holott a fertőzés terjedése csakis összehangolt, hatékony és gyors cselekvéssel szorítható vissza."

2014.10.27 18:17MTI
freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Az Európai Unió ebolaügyi koordinátora hétfőn Brüsszelben bejelentette, hogy hamarosan a járvány által leginkább sújtott nyugat-afrikai országokba utazik.

A ciprusi Hrisztosz Sztilianideszt a múlt heti EU-csúcson bízták meg a feladattal. November elsejétől ő lesz az új Európai Bizottságban a humanitárius segítségnyújtási és válságkezelési biztos. A nemzetközi közösség az ebolavírus okozta megbetegedések idei tömeges felbukkanásakor alábecsülte a járvány méreteit, és késlekedett a határozott intézkedésekkel, holott a fertőzés terjedése csakis összehangolt, hatékony és gyors cselekvéssel szorítható vissza - mondta a koordinátor.

Mint közölte, november második hetében az érintett térségbe utazik, hogy ezzel is jelezze az európai országok szolidaritását és elkötelezettségét, illetve tájékozódjék a járvány megfékezéséhez szükséges legfontosabb intézkedésekről, illetve a korábban már elhatározott segélyprogramok végrehajtásáról.

Utalt arra, hogy a járvány összetett feladat elé állítja a hamarosan munkába lépő új Európai Bizottságot. Egyúttal próbaköve is lesz annak, hogy az egyes biztosi hivatalok közötti szoros együttműködést feltételező, megújult struktúrájú bizottság miként tud hatékony munkát végezni a járvány továbbterjedésének megakadályozása, illetve teljes megfékezése érdekében.

Az ebola elleni hathatós európai fellépés ugyanis számos portfólió - az egészségügyi, a kutatási, a közlekedési, a pénzügyi, illetve akár a külkapcsolati tárca - között nagyon szoros kapcsolattartást feltételez.

Az unió részéről a legsürgősebb teendők közé sorolta Sztilianidesz az ebolás betegek ápolásához szükséges betegágyak számának jelentős növelését. Sürgősen ezer betegágyra van szükség a térségben, de ezt a számot az elkövetkező hónapokban ötezerre kell növelni - mondta.

Az unió eddig mozgó laboratóriumokkal, illetve a helyi egészségügyi intézmények munkatársait kiképző szakemberekkel segítette a járvánnyal küzdő afrikai országokat. Sztilianidesz szerint a betegek ellátásának javítása érdekében legalább negyvenezer főre kellene növelni a helyszínen az egészségügyi személyzet létszámát - közülük legalább 2-3 ezernek kellene érkeznie a nyugati országokból -, és fokozni kell az ápolók fertőzés elleni védelmét szolgáló rendszer hatékonyságát. Eddig 244 betegápoló esett áldozatul a fertőzésnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.