Repülőgép-balesetben vesztette életét

Francia és külföldi személyiségek búcsúztatták a Total elhunyt elnök-vezérigazgatóját

Francia és külföldi személyiségek, köztük Francois Hollande francia elnök és a katari emír jelenlétében búcsúztatták hétfőn Párizsban Christophe de Margerie-t, a Total francia olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki múlt héten vesztette életét repülőgép-balesetben Moszkvában.

2014.10.27 16:21MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

A Saint Sulpice templomban rendezett gyászszertartáson az államfő mellett ott volt Manuel Valls miniszterelnök és szocialista kormányának több tagja, ami nemzeti jelleget kölcsönzött a megemlékezésnek. Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója, volt francia jobboldali gazdasági miniszter is elment a búcsúztatásra, amelyen a gazdasági élet olyan szereplői is megjelentek, mint Anne Lauvergeon, az Areva nukleáris óriásvállalat korábbi vezetője vagy Pierre Gattaz, a francia munkáltatói szövetség, a MEDEF elnöke.

A búcsúztatáson Jean-Pierre Jouyet, a francia elnöki hivatal jelenlegi főtitkára, Nicolas Sarkozy volt konzervatív államfő volt Európa-ügyi államtitkára mondott beszédet, aki családi kötődés révén Christophe de Margerie régi barátja volt. Több ország is magas szinten képviseltette magát a szertartáson: Tamim Ben Hamad Al-Thani katari emír a fiával érkezett, míg Oroszországot, akinek elnöke, Vlagyimir Putyin "igaz barátnak" nevezte a Total volt vezetőjét, Alekszandr Orlov nagykövet képviselte.

Számos afrikai ország, ahol a Total jelen van, hivatalos delegációt küldött a búcsúztatásra. Christophe de Margerie-t kedden helyezik örök nyugalomra a nyugat-franciaországi Saint-Pair-sur-Mer nevű településen, ahol a Total vezetője szívesen töltötte szabadidejét, és egy házat is vásárolt. A temetésen csak a közeli hozzátartozók lesznek jelen.

A Total francia olajipari vállalat 63 éves vezetőjének repülőgépe múlt hétfő éjjel, moszkvai idő szerint néhány perccel éjfél előtt a felszállás közben a ködben egy hókotrónak ütközött a vnukovói repülőtéren.

Az Unijet társaság Falcon 50 típusú, Párizsba tartó repülője fedélzetén Christophe de Margerie-n kívül háromtagú személyzet tartózkodott, mindannyian meghaltak. A Total a forgalom és a nyereség szempontjából Franciaország első számú vállalata, a világ egyik legjelentősebb olaj- és gázipari cége.

A tavalyi évet 189,5 milliárd eurós forgalommal zárta, 100 ezer embert foglalkoztat és 130 országban van jelen. A profitját illetően a legjelentősebb francia cég 2013-ban 10,8 milliárd eurós nettó nyereséget könyvelt el.

A cég igazgatótanácsa az elnök-vezérigazgató halálát követően múlt szerdán a vállalat élére vezérigazgatónak Patrick Pouyannét választotta meg, aki eddig az olajfinomításért felelős ágazatot vezette, az elnöki posztot pedig ismét Thierry Desmarest tölti be.

A 68 éves üzletember, aki 1995 és 2010 között már állt a Total élén, fokozatosan fogja átadni az elnökséget az 51 éves Pouyannénak. Desmarest 1981-től dolgozik a Totalnál, amelynek irányítását 1995-ben vette át és a legjelentősebb világcégek sorába emelte. 2007-ben a vezérigazgatói posztot átadta Christophe de Margerie-nak, de megtartotta vezető szerepét az igazgatótanácsban. Miután 2010-ben Christophe de Margerie az elnökséget is átvette, Desmarest tiszteletbeli elnök lett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.