Megkezdődött

Már javában tart a rendkívüli parlamenti választás Ukrajnában

A szakadárok által ellenőrzött területeken, illetve az Oroszország által elcsatolt Krímben nem tudnak élni választójogukkal az ott élő, szavazásra jogosult ukrán állampolgárok.

2014.10.26 09:09MTI
Forrás: youtube.com

Vasárnap helyi idő szerint reggel nyolckor (közép-európai idő szerint hét órakor) kinyitottak a szavazóhelyiségek Ukrajnában, és megkezdődött az előre hozott parlamenti választás.

A szavazóhelyiségek este nyolcig várják a csaknem 35,4 millió szavazásra jogosult ukrán állampolgárt.

A kelet-ukrajnai szakadárok saját választást akarnak tartani november 2-án, azaz egy hét múlva. Így az általuk ellenőrzött területeken, illetve az Oroszország által elcsatolt Krímben nem tudnak élni választójogukkal az ott élő, szavazásra jogosult ukrán állampolgárok.

Politikusok, kormányzati és civil szervezetek fejezték ki aggodalmukat a héten amiatt, hogy oroszbarát csoportok provokációkkal, esetleg terrortámadásokkal próbálják majd meghiúsítani a választást. Arszen Avakov belügyminiszter bejelentette, hogy a rendvédelmi szervek mintegy 82 ezer tagja - köztük négyezren a gyorsreagálású egységekből - vigyáz a biztonságra a választás napján.

Ukrajnában vegyes választási rendszer működik. Akár a legutóbbi, 2012 októberében tartott választásokon, az idén is a 450 tagú törvényhozás képviselőinek fele pártlistáról, a másik fele egyéni körzetből kerül be a parlamentbe. Mivel azonban legalább 15 kelet-ukrajnai körzetben nem tudják megrendezni a választásokat, kevesebb egyéni képviselőhely lesz betöltve, legfeljebb 210.

A választás egyfordulós, egy jelölt vagy csak listán, vagy egyéniben pályázhat a képviselői posztra.

A kelet-ukrajnai harcok miatt Ukrajna más településeire költözött választók a jelenlegi átmeneti lakóhelyükön szavazhatnak. A szociális minisztérium adatai szerint a mintegy 427 ezer menekültből mindössze 160 ezren jelezték a lakhelyváltozás bejelentésével, hogy szeretnék leadni voksukat. Jelenlegi állomáshelyükön szavazhatnak a kelet-ukrajnai hadműveletben részt vevő ukrán fegyveres erők és önkéntes alakulatok tagjai.

A központi választási bizottság által közzétett adatok szerint 52 párt és szervezet állított egyéni, illetve listás jelölteket, 3114 jelölt indul listán és 3322 egyéni körzetben, utóbbiak kétharmada, 2019 jelölt függetlenként.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.