Szembeszálltak az embertelen diktatúrával

A náci német hadsereg dezertőreinek állítottak emlékművet Bécsben

"Mindenkinek tudnia kell, hogy milyen bátor tett volt a lelkiismeret hangját követve szembeszállni egy kegyetlen és embertelen diktatúrával."

2014.10.24 18:50MTI
freedigitalphotos.net/koko-tewan

A náci német hadsereg dezertőreinek emléket állító köztéri szobrot avattak Bécs belvárosában pénteken.

Heinz Fischer osztrák államfő avatóbeszédében úgy fogalmazott: mindenkinek tudnia kell, hogy milyen bátor tett volt a lelkiismeret hangját követve szembeszállni egy kegyetlen és embertelen diktatúrával.

Az államfő az emlékmű felállítását fontos és igaz lépésnek nevezte, egyúttal elmondta: szomorú és szégyenteljes, hogy éveken át árulóként tekintettek a náci hadsereget otthagyó katonaszökevényekre.

A német származású szobrász, Olaf Nicolai által készített emlékmű tízszer kilenc méteres, három egymásra helyezett X-alakú tömbből áll, amelynek felületén az "all" (mindenki) és az "alone" (egyedül) kifejezés, utalva ezzel a skót költő, Ian Hamilton Finlay egy versére.

Bécs polgármestere, Michael Häupl beszédében hangsúlyozta, hogy a dezertőrök az antifasiszta ellenállás fontos szereplői voltak, és köszönetet mondott Richard Wadaninak, egykori dezertőrnek, hogy küzdött az emlékmű felállításáért.

Wadani elmondta: a mai nap számára nemcsak örömöt, hanem egyfajta elégtételt is jelent. Kiemelte továbbá, hogy nem hirtelen ötlettől vezérelve dezertált. Teljesen világos volt számára, hogy nem szolgálhatja a náci hatalmat.

A szabadságharcosok szervezetének elnöke, Johannes Schwantner beszédében elmondta: az emlékmű felavatása egyúttal tisztelet kifejezése is azok felé, akik életüket kockára téve nem akartak a gyilkos rendszer eszközei lenni.

A náci hadbíróság ugyanis a második világháború ideje alatt több mint 30 ezer esetben hozott halálos ítéletet, leginkább dezertőrök ellen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.