Részlegesen megnyíltak az utak

Hongkong: a diákok szavazni készülnek a folytatásról

Részlegesen megnyíltak utak Hongkongnak abban a negyedében, ahol az elmúlt napokban taxisok igyekeztek lebontani a tüntetők által felállított barikádokat. A választási reform kiszélesítését követelő diákok szavazni készülnek arról, hogy maradjanak-e az utcán vagy folytassák a tárgyalásokat a városvezetéssel.

2014.10.24 13:58MTI

A rendőrség többször megismételte figyelmeztetését, hogy a forgalmas mongkoki negyedben fennáll a veszélye annak, hogy a tüntetők és ellenzőik közötti összecsapások, kétes elemek beszűrődése révén, zavargásokká fajulnak.

A South China Morning Post (SCMP) című helyi lap beszámolt arról, hogy többen önkényesen elkezdték elhordani az alkalmi útakadályokat. Kiderült, nem bírósági végrehajtók voltak, hanem a személyszállítók érdekvédelmi szervezetének aktivistái.

A napokban a bíróságtól kérték az utak egy részének felszabadítását, és az a javukra döntött. A hongkongi rendőrség szóvivője pénteken arról számolt be, hogy szerda délután óta 11 embert vettek őrizetbe, 32 és 82 év közöttieket, tehát nem diákokat.

A vád ellenük csoportos támadás, támadó fegyverek birtoklása, rendbontás és tárgyak kidobálása épületekből; voltak, akik emberi ürüléket és olajat tartalmazó zacskókat hajítottak a diákokra.

Az SCMP szerint vasárnap a kormányzati és üzleti negyedben, az Admiraltynál késő este, 8 és 11 óra között arról készülnek szavazni, elfogadják-e a tárgyalások folytatásának szabott kormányzati feltételt, befejezzék-e a területfoglalást vagy maradjanak.

A hongkongi média idézi a brit gyarmati státustól 1997-ben megszabadult Hongkong első kínai kormányzójának, Tung Csi-huának a szavait, aki pénteken azt mondta, a tüntetők követelései irreálisak, a választási reformnak hosszabb időt kell hagyni.

"Diákok, remélem meghallgatjátok, amit ez az idős ember mond. Itt az ideje, hogy hazamenjetek" - üzente tájékoztatóján a 77 éves politikus. Hongkong egy másik - köztiszteletben álló - politikusa, a Demokrata Párt alapító elnöke, Martin Lee és egy egyetemi kutató, Ivan Choy is arról igyekeztek meggyőzni a diákokat, hogy fogadják el a tárgyalásokra vonatkozó ajánlatot. Mint fogalmaztak, tegyék be a lábukat a tárgyalások előtt résnyire megnyitott "ajtó és a keret közé".

Azt is mondták, nincs realitása annak, hogy egyetlen tárgyalással kijusson a holtpontról a vita. A diákok úgy látják, hogy a hongkongi kormányzat elzárkózik attól, hogy érdemben megvitassa a 2017-es kormányzóválasztás jogi keretei kibővítésének lehetőségét.

Arra hivatkoznak, hogy az alaptörvény, vagyis a helyi "minialkotmány" szerint az általános választójog egyelőre úgy érvényesülhet csak, hogy a végső jelöltekre egy a hongkongi társadalmat széles körben reprezentáló jelölőbizottság tesz majd javaslatot.

Peking több alkalommal is kifejezte, nem óhajt a demokratikus reformok menetrendjén, illetve azok jogi keretein változtatni. Azt ajánlotta a diákoknak, egyeztessenek a jelölőbizottság összetételének módjáról, a választás megszervezéséről, mondván, a konzultációkkal azt szeretnék elérni, hogy e bizottság a lehető legjobban tükrözze a lakosság összetételét.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.