Harc a kór ellen

Ebola - a humanitárius segítségnyújtásért felelős biztos lesz az uniós koordinátor

Hrisztosz Sztilianidisz, az Európai Bizottság humanitárius segítségnyújtásért és válságkezelésért felelős leendő biztosa lesz az Európai Unió ebola elleni műveleteinek koordinátora - közölte csütörtök este Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke.

2014.10.24 10:30MTI

Egy neve mellőzését kérő tagállami diplomata korábban úgy nyilatkozott, David Cameron brit kormányfő levélben kérte, hogy az Európai Unió minden lehetséges szinten foglalkozzon a Nyugat-Afrikában kitört ebolajárvánnyal. Cameron a csúcstalálkozóra érkezve is arról beszélt, hogy a kór jelenleg az elsőszámú elhárítandó kockázat.

A kérdést a tagállamok külügyminiszterei is napirendre tűzték hétfői luxembourgi tanácskozásuk alkalmával. Laurent Fabius francia tárcavezető már akkor arról beszélt, hogy az unió koordinátort fog kinevezni, s napokon belül a személyt is megnevezik majd.

A név nélkül nyilatkozó diplomata tudatta, hogy bár az Európai Unió jogkörei egészségügyi kérdésekben, így a járványellenes fellépés terén is meglehetősen korlátozottak, a kérdésért felelős eseti munkacsoport mindennap összeül és egyeztet, folyamatos a koordináció és az úgynevezett bevált gyakorlatok megosztása az országok között.

A külügyminiszterek hétfőn abban állapodtak meg, az Európai Unió úgy ítéli meg, hogy összehangoltabb, egységes fellépésre van szükség a kór terjedése ellen, az érintett országoknak pedig minden szükséges segítséget meg kell adni.

Catherine Ashton arról is beszélt, hogy garanciát kell vállalni arra, hogy, aki önkéntesként jelentkezik, hogy az érintett területeken küzdjön a betegség ellen, az minden megfertőződés esetén megkapja a szükséges és megfelelő támogatást, segítséget és ellátást.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.