Készek az együttműködésre

Peking és Teherán szorosabbra fűzné a kapcsolatot a két hadsereg között

Peking kész Iránnal a pragmatikus együttműködésre, a hadseregek közötti kapcsolatok szorosabbra fűzésére - közölte a kínai védelmi miniszter, amikor fogadta az iráni haditengerészet parancsnokát, Habibollah Sayyari ellentengernagyot.

2014.10.24 06:30MTI

Csang Van-csüan elégedetten szólt az eddigi együttműködésről, amelyet egyebek mellett a kölcsönös látogatások, kiképzések jellemeznek. A tárcavezető utalt a flották közti "gyümölcsöző" cserekapcsolatokra és a hadihajók egymásnál tett kölcsönös látogatására is.

Az iráni flottaparancsnok a Hszinhua hírügynökség híre szerint kifejezte, hogy országa nagy jelentőséget tulajdonít a Kínához fűződő kapcsolatainak és a jövőben is azok fejlesztésére törekszik.

A múlt hónapban először vett részt kínai hadihajó, szám szerint kettő, iráni haditengerészeti gyakorlaton. A szakértők ezt a két ország hadserege közti jó kapcsolatok nyílt vállalásának tartják. Úgy vélik, ezek egyrészt Irán Perzsa-öbölbeli jelenlétének megerősítését szolgálják, másrészt kifejezik Kína készségét a kelet-ázsiai régión kívüli szerepvállalásra.

Kína az iráni olaj legnagyobb felvásárlója Indiát, Japánt és Dél-Koreát megelőzve. Peking az iráni nukleáris kérdésben kezdettől a tárgyalásos megoldást szorgalmazza, és rendre azt ismétli, hajlandó az érintett felekkel együttműködni annak érdekében, hogy mielőbb egy "méltányos, kiegyensúlyozott és kölcsönösen kedvező" megállapodás szülessen.

Peking már többször kifejezte, nem szeretné, ha Teherán nukleáris fegyverhez jutna, de elismeri jogát az atomenergia békés célú, polgári alkalmazására. Kína az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjaként részt vesz az iráni atomprogramról folyó hatoldalú tárgyalásokon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.