Kipakol a volt tanácsadó

Megbuktatnák Porosenkót a Kreml ukrajnai "emberei"?

Destruktív tevékenység folytatását, a törvényhozási munka akadályozását, végül pedig Petro Porosenko elnök megbuktatását kapták feladatul a Moszkvához hű ukrajnai politikusok, akik a vasárnap megrendezendő parlamenti választásokon indulnak jelöltként - vélekedett Andrej Illarionov, Vlagyimir Putyin orosz elnök volt tanácsadója egy sajtónyilatkozatában, amelyet az ukrán média csütörtökön hozott nyilvánosságra.

2014.10.24 05:30MTI

Az orosz közgazdász - aki 2000-2005 között volt Putyin tanácsadója - hozzátette, hogy a Kremlnek nem kevés embere van az ukrán parlamenti választásokon induló jelöltek között, és nemcsak a Majdan-tüntetések nyomán menesztett Viktor Janukovics volt elnök hívei által létrehozott új pártokban, hanem a demokratikus erőknél is.

Kifejtette, Putyin azt a feladatot szabta nekik, hogy a lehető legnagyobb létszámú képviselői csoportot hozzák létre, amely képes akadályozni a mostani választások után létrejövő, új összetételű ukrán parlament munkáját.

Ennek végső célja pedig Porosenko elnök megbuktatása, amelyre Putyin határidőt is szabott ukrajnai híveinek, méghozzá a jövő év végét.

"A Kreml most ravaszabbul és több fantáziával tevékenykedik, és jelentősen nagyobb forrásokból, mint korábban" - jegyezte meg. Illarionov szerint Putyin és környezete nem hagy fel Ukrajna destabilizálásával semmilyen körülmények között.

Véleménye szerint az Ukrajnával szemben nyolc hónapja folyó putyini agresszió megmutatta, hogy az Európai Unió és az Egyesült Államok nem képes megfékezni az orosz elnököt ambíciói megvalósításában.

"Úgy gondolom, hogy a következő két év, az idei tél és különösen a jövő év vége lesz különösen kritikus időszak" - jelentette ki, hozzátéve, hogy ez idő alatt mindent bevet majd a Kreml a független és szuverén Ukrajna szétesésének elérésére.

A volt tanácsadó meggyőződése szerint Putyin a következő két évet azért is tartja optimálisnak az Ukrajnát érintő tevei megvalósítására, mert az Egyesült Államoknak csak 2017 elején lesz új elnöke.

A mostani amerikai államfőről, Barack Obamáról ugyanis az orosz elnök őszintén hiszi, hogy nem képes megállítani Moszkva terjeszkedési törekvéseit - vélekedett Illarionov.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.