Tüntetés

Hongkong: összetűzések a területfoglalók és ellenzőik között

Nyolc embert őrizetbe vettek, a hatóság közleménye szerint "közös támadás, rendbontás nyilvános helyen, támadó fegyver birtoklása és gyújtogatás" miatt.

2014.10.23 10:22MTI
Forrás: youtube.com

Verekedések, összetűzések voltak a választási reformok kiszélesítését követelő tüntetők és ellenzőik között Hongkongban, egy gyújtogatót ártalmatlanítottak - jelentette csütörtökön a helyi online média.

A város forgalmas mongkoki negyedében több ponton is megpróbálták felszámolni az útakadályokat civilek, akik - úgy tudni - a taxisofőrök és diszpécserek szövetségének tagjai voltak. Dulakodás tört ki, amelynek a rendőrök vetettek véget. A legfrissebb adatok szerint nyolc embert őrizetbe vettek, a hatóság közleménye szerint "közös támadás, rendbontás nyilvános helyen, támadó fegyver birtoklása és gyújtogatás" miatt.

A South China Morning Post (SCMP) című lap helyi kormányzati forrásokra hivatkozva azt írta, félő, hogy a vezetőségben - az elmérgesedő helyzetet látva - a hetek óta tartó demonstráció ellen keményebb fellépést sürgetők kerekednek felül. A városi felsőbíróság a napokban két keresetnek is helyt adott, és a szóban forgó közterületek elfoglalásának megszüntetését rendelte el.

A békéltetőnek nevezett keddi tárgyalások a kormányzat és a diákszövetség vezetői között nem hoztak lényegi áttörést, a patthelyzet fennmaradt. A kormányzat hajthatatlannak bizonyult, és megerősítette, kizárólag a választásnak a jelenlegi törvényes kereteken belüli technikai, eljárási kérdéseiben hajlandó egyeztetésekre.

A diákok nem akarnak megelégedni az "egy ember egy szavazat" új lehetőségével 2017-ben, hanem a választhatóság szabadságát is követelik, szemben a törvény által említett 1200 tagú jelölőbizottság közbeiktatásával. A felek egyelőre nem állapodtak meg újabb tárgyalások időpontjáról, és a diákok egyik vezetője azt nyilatkozta, még nem is döntöttek arról, kezdeményezzék-e egyáltalán a folytatást.

Leung Csun-jing, a város első embere több alkalommal is kifejtette, a tüntetések parttalanok, tényleges ellenőrzést senki nem gyakorol felettük, a kaotikus helyzetnek pedig előbb-utóbb véget kell vetni. Mivel a terület elhagyására vonatkozó felszólításoknak a tüntetők nem tesznek eleget, sokan aggódnak amiatt, hogy az utak megtisztítása végül erőszakba torkollik majd - jegyezte meg az SCMP forrása.

Helyszíni jelentések szerint a kormányzati, pénzügyi negyedben továbbra is mintegy száz sátor áll, a város három elfoglalt pontján egyelőre nincs jele annak (az esős éjszaka ellenére), hogy a diákok távozni készülnének.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.