Minden esetben bűncselekmény

Csökken az ittas vezetés okozta balesetek száma Kínában

Jelentős mértékben csökken az ittas vezetés okozta balesetek száma Kínában, amióta azt már minden esetben bűncselekménynek minősül, ám továbbra is itt történik a legtöbb közúti baleset a világon.

2014.10.23 06:30MTI
freedigitalphotos.net/nuttakit

Az alkoholos befolyásoltság alatti járművezetést Kínában 2011 óta a pénzbírság mellett akár hat hónapig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik. A korábban csak szabálysértésnek számító vétségen kapottak száma a szabályok szigorodása óta negyedével esett vissza, az ittasan okozott balesetek száma 40 százalékkal csökkent - áll a közbiztonsági minisztérium közleményében.

Az elmúlt három évben országszerte összesen 1,2 millió esetben intézkedtek a rendőrök - olvasható ki a statisztikákból. Kínában nem a Magyarországon is hatályos zéró tolerancia van érvényben, a határérték 0,08 százalék ezrelékes véralkoholszint.

A pekingi kormány több alkalommal is kampányt hirdetett az ittas vezetés ellen, a legutóbbit az idén nyáron megrendezett labdarúgó világbajnokság idejére időzítették. Az esemény ideje alatt 34 ezer esetben intézkedtek a rendőrök, ez csaknem 20 százalékkal kevesebb a négy évvel korábbi adatoknál.

Az ittas vezetés okozta balesetek számának visszaesése ellenére India mellett továbbra is Kínában történik a legtöbb közlekedéshez kötődő szerencsétlenség. A legutóbbi hivatalos jelentés szerint 2011-ben 62 ezren haltak meg az ország útjain, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) viszont ennek legalább kétszeresére teszi a tényleges adatokat.

A legnagyobb gondot továbbra is a közlekedési szabályok be nem tartása, az útjelzések figyelmen kívül hagyása és a jogosítvány nélküli vezetés jelentik, melyekhez járul az is, hogy engedély nélküli kismotorok és robogók milliói közlekednek az utakon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.