Csökkenő költségek

Megszűnik az orvosi vizitdíj és a receptdíj Csehországban

A Mirek Topolánek vezette jobboldali kormány által 2008-ban bevezetett különböző egészségügyi illetékek közül így januártól már csak a mentőszolgálat igénybevételéért kell fizetni esetenként 90 koronás (mintegy 1000 forint) illetéket. A kórházi díjat - napi 100 korona (1100 forint) - már korábban megszüntette a balközép koalíciós kormányzat.

2014.10.22 16:32MTI
freedigitalphotos.net/renjith krishnan

Januártól megszűnik az orvosi vizitdíj és a receptdíj Csehországban, mivel a cseh képviselőház korábbi döntését szerdán a szenátus is megerősítette.

A törvénymódosítás életbe lépéséhez szükség van még az államfő aláírására is, de azt Prágában ebben az esetben már csak formalitásnak tartják.

A Mirek Topolánek vezette jobboldali kormány által 2008-ban bevezetett különböző egészségügyi illetékek közül így januártól már csak a mentőszolgálat igénybevételéért kell fizetni esetenként 90 koronás (mintegy 1000 forint) illetéket.

A kórházi díjat - napi 100 korona (1100 forint) - már korábban megszüntette a balközép koalíciós kormányzat. Az orvosnál a betegeknek eddig minden látogatás alkalmával 30 koronát kellett fizetniük, a gyógyszertárakban pedig 30 koronát minden egyes, vényre felírt orvosság kiváltásakor.

Az így befolyó pénz - mintegy ötmilliárd korona - az orvosoknál, a gyógyszerészeknél és a kórházaknál maradt. Az érintettek most azt követelik, hogy a kieső bevételeiket az állam pótolja.

Svatopluk Nemecek egészségügyi miniszter azt mondta, hogy a tavalyi év eredményei alapján a kórházak és az orvosok bevételkiesése mintegy 3,27 milliárd korona (mintegy 37 milliárd forint) lesz, de az állam ennek nagyobb részét különféle módokon megtéríti az érintetteknek.

Az illetékek bevezetésekor a jobboldal azzal érvelt, hogy az intézkedés eredményeképpen az emberek ritkábban fogják különösebb ok nélkül felkeresni az orvosokat. A sajtó szerint ez nem következett be.

A baloldal ellenezte az orvosi illetékeket, az orvosi szakszervezetek viszont jónak tartották a vizitdíj rendszerét. Az egészségügyi illetékek rendszere évek óta éles viták tárgya Csehországban.

A lakosság többsége elutasította a rendszert. A legélesebb bírálat a kórházi díjat érte. A közvélemény szerint a napi száz korona sokakat elriasztott attól, hogy vállalják a kórházi kezelést.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.