Megakadályozták a barikádok lebontását

Hongkongi tüntetések: a rendőrök közbeléptek

Taxisofőrök kezdték bontani a negyedik hete lezárt hongkongi Mongkok útjain a tüntetők által elhelyezett akadályokat, hogy az utakat szabaddá tegyék, de a rendőrök ezt részben megakadályozták.

2014.10.22 14:58MTI

A nagyrészt fa raklapokból és bambuszrudakból összetákolt akadályokat, szemetesvödröket és egyéb tárgyakat a taxisofőrök szövetsége szervezésében kezdték el begyűjteni, és egy teherautó platójára rakodni egy markoló segítségével. A taxisok önkényesen végre akarták hajtani az akadályok elbontására vonatkozó bírósági határozatot. A szövetség egy másik érdekvédelmi szervezettel közösen nyújtott be keresetet, és a városi felsőbíróság a napokban helyt adott ennek, elrendelte a szóban forgó útszakaszok felszabadítását.

A diákok kétségbeesetten hívtak erősítést az akadályok elbontásának megakadályozására. A rendőrség, előre látva a diákok és a taxisok összecsapását, a helyszínre vonult, és a felek között sorfalat állva, megakadályozta, hogy a taxisok befejezzék a bontást. A személyfuvarozók azzal fenyegettek, hogy ha a bíróság nem szerez érvényt a döntésének, súlyosabb lépésre szánják el magukat.

Hongkongban kedden első ízben ültek tárgyalóasztalhoz a helyi kormányzat képviselői és a választási reform kiszélesítéséért tüntető Foglald el a központot! mozgalom társszervezői, a diákszövetség vezetői. A tévében élőben közvetített kétórás véleménycsere lényegében nem járt eredménnyel, az álláspontok nem közeledtek. A kormányzati vezetők kifejezésre juttatták, hogy csak az alaptörvény keretei szerinti kormányzóválasztásra kerülhet sor 2017-ben.

A tüntetők egy része elégedetlenségének kifejezésére menetet hirdetett a kormányzó Leung Csun-jing házához, s estére már körülbelül kétszázan gyülekeztek ott a lemondását követelve. Mások a kormányzati épületekhez vonultak. Leung korábban többször is arra figyelmeztetett, hogy a területfoglaló mozgalom felett már senkinek nincs egyértelmű befolyása, és utalt arra, hogy "a hongkongiak érdekeit szem előtt tartva" az utak előbb vagy utóbb történő felszabadítására készülnek.

Peking vissza-visszatérően azt hangoztatja, hogy Hongkong ügye belügy, a helyi kormányzat és annak első embere pedig bírja a központi kormány bizalmát. A szárazföldi kínai média káoszt emleget, a törvényesség és a rend visszaállításának mielőbbi szükségességét sürgeti, és becsapott diákokról ír, akik könnyen válnak "külföldiek bábjaivá".

A Kínai Kommunista Párt ifjúsági szövetsége mindeközben mikroblogján közvélemény-kutatásba kezdett arról, hogy a hongkongi megmozdulást támogató helyi hírességeket, neves színészeket, zenészeket miként lehetne "büntetni" a szárazföldi Kínában. A javaslatok között van a bojkott, a közlési tilalom és internetes megjelenéseik törlése. Az érintettek közé tartoznak például Csou Jün Fat és Anthony Vong színészek. Őket a Foglald el a központot! művészeinek aposztrofálták. A 90 milliós tagságot számláló kínai KISZ felhívására rövid időn belül több mint 200 ezren adták le online voksukat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.