128 éves a korelnök

Hatvanezer matuzsálem él Kínában

Kínának már csaknem 60 ezer 100 évesnél idősebb lakosa van, a népes "klub" korelnöke 128 éves.

2014.10.22 04:30MTI

életűek kétharmada nő, a többségük vidéken él. Jellemzően a déli országrész, főleg Hajnan sziget, Kuanghszi és Anhuj tartomány lakói. Szülőföldjüket általában úgy jellemzik, mint ahol a környezet jó, a gazdaság "mérsékelten fejlett".

A múlt hónapban jelentették be, hogy a dél-kínai Hajnan megkapta a "hosszú élet szigetének" titulusát, miután több mint 1900 száz éven felüli polgár lakja és körülbelül 1,2 millióan élnek rajta 60 év felettiek.

Az öregedés tudományával foglalkozó szakemberek kutatásai szerint a százévesek és a felettiek egészségesen étkeznek, szívesen tevékenykednek a szabadban és szeretnek társalogni.

A társaság tavaly októberi közlése szerint az ország legidősebb embere az ujgur nemzetiségű Alimihan Szejiti, aki 1886 júniusában látta meg a napvilágot. A gyors ütemben öregedő Kínában 2013 végére több mint 202 millióan érték meg 60 évet, vagy annál többet, vagyis az idősek az összlakosságnak közel a 15 százalékát alkották.

Becslések szerint a 65 év felettiek aránya 2050-re a teljes népesség egyharmadára fog nőni. Alig negyven év múlva a népesség egyötöde lesz 80 éves vagy idősebb Kínában. A világ legnépesebb országában a születéskor várható átlagos élettartam 2010 végén 75 év volt, s a kormány azt tűzte ki célul, hogy 2015-re ezt egy évvel megtoldják.

Ennek érdekében két éve egészségügyi kormányprogramot indítottak. A születéskor várható élettartam tekintetében Kína továbbra is egy közepesen fejlett országnak felel meg. Pekingben 2011-ben az átlag 81,12 év volt, a rekordot Sanghaj tartotta 82 évvel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.