Leszállóág

Újabb sztrájkot helyezett kilátásba a Lufthansa-pilóták szakszervezete

Újabb munkabeszüntetést helyezett kilátásba kedden a Lufthansa pilótáit képviselő szakszervezet, amelynek felhívására hétfő délután óta sztrájk bénítja a német légitársaságot.

2014.10.21 13:58MTI

A Lufthansa hétfői és keddi menetrendjéből a járatok 65 százalékát, 1511 járatot kellett törölni a pilóta-szakszervezet (Vereinigung Cockpit - VC) 35 órás sztrájkja miatt, amely kedden éjfélkor ér véget, de a szétzilált menetrend még szerdán sem áll helyre. Így törölték például a Frankfurtból Budapestre közlekedő szerda reggeli járatot is.

A Lufthansa a munkabeszüntetés miatt összesen 12 Budapestről induló és 13 Budapestre érkező járatot törölt.

A sztrájk hétfő délután kezdődött a közepes hatótávolságú Airbus 320-as és Boeing 737-es gépeken, és kedd hajnalban a hosszú távú járatokra is kiterjesztették. Frankfurtban, a társaság központi repülőterén csaknem valamennyi interkontinentális járat kimaradt, és nem indítják a rövid- és közepes távú járatok többségét sem. A Lufthansa másik fő repülőterén, Münchenben nagyjából minden második járatot tudják üzemeltetni. A cég szerint a pilóták akciója 166 ezer utast érint. Frankfurtban kedden hosszú sorok alakultak ki a Lufthansa utaskezelő pultjainál, a társaság inni- és ennivalóval szolgálja ki a várakozókat.

A VC elégedett a sztrájkkal, a részvételi arány kiemelkedően magas - nyilatkozott kedden Markus Wahl, az érdekképviselet vezetőségi tagja a Deutschlandfunk közszolgálati rádióban, hangsúlyozva, hogy még a héten újabb munkabeszüntetést szervezhetnek, ha a munkaadó nem változtat a pilóták követeléseit elutasító álláspontján.

A tavasszal kezdődött munkaügyi vita tárgya a pilóták előnyugdíjazása. Az 5400 pilótát képviselő szakszervezet ragaszkodik az eddigi rendhez, amely szerint a pilóták 55 éves koruktól előnyugdíjba mehetnek úgy, hogy törvényes nyugdíjuk 60 százalékát kapják a vállalati nyugdíjalapból a rendes nyugdíjkorhatár eléréséig. A nagy nemzetközi konkurencia miatt költségérzékeny vállalatvezetés belemenne abba, hogy a régi pilóták számára változatlan maradjon a rendszer, de az új alkalmazottak körében 60 éves korra akarja emelni az előnyugdíjazás alsó határát.

A 35 órás sztrájk tavasz óta a VC nyolcadik nyomásgyakorló akciója. A Lufthansa szerint a sorozatos munkabeszüntetések révén eddig 70 millió euró veszteséget szenvedtek el, a német sajtóban megjelent elemzői vélemények szerint azonban a 100 millió eurót is megközelítheti majd a mínusz.

A sztrájk nem érinti a Lufthansa csoport többi tagját, az Austrian, a Swiss és a Brussels Airlines-t, valamint a Germanwings légitársaságot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.