Halottról jót vagy azt sem

Nem biztos, hogy ennek örülne Christophe de Margerie

Putyin Oroszország barátjának nevezte a vnukovói balesetben elhunyt francia üzletembert.

2014.10.21 13:44MTI

Oroszország igazi barátjának nevezte Vlagyimir Putyin a repülőtéri szerencsétlenségben hétfőn Moszkvában elhunyt Christophe de Margerie-t, a Total francia olajtársaság elnök-vezérigazgatóját.

Francois Hollande francia elnöknek küldött keddi részvéttáviratában az orosz államfő méltatta a 63 éves üzletembert, aki a repülőgép háromfős személyzetével együtt életét vesztette a nem sokkal éjfél előtt bekövetkezett súlyos balesetben.

Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő elmondta, hogy Putyin régóta szoros munkakapcsolatot tartott fönn Margerie-vel, s nagyra értékelte a francia üzletemberi képességeit és elkötelezettségét az orosz-francia kapcsolatok fejlesztése, a kölcsönösen előnyös együttműködés iránt.

A vnukovói repülőtéren történt szerencsétlenségben elhunyt francia üzletember az orosz kormány által külföldi befektetésekről szervezett eseményen vett részt hétfőn a Moszkva közeli Gorkiban. Mint az NTV, a Gazprom orosz állami energetikai cég televíziója megjegyezte, Margerie ellenezte az Oroszországgal szembeni európai uniós és amerikai szankciókat.

A Christophe de Margerie által vezetett Total a világ öt legnagyobb energetikai cége közé tartozik, és több mint húsz éve jelen van az orosz piacon. Földgáz- és kőolajlelőhelyek feltárásával és a kitermelt szénhidrogének feldolgozásával foglalkozik. Együttműködik a Gazprom állami energetikai céggel és 2011-ben megvásárolta egy orosz gázcég, a Novatek részvényeinek egy részét.

A Total elnök-vezérigazgatóját szállító Unijet légitársaság Falcon-50EX típusú gépe Moszkva vnukovói repülőterén a sűrű ködben felszálláshoz készülődve ütközött egy hókotróval, majd kigyulladt és szinte teljesen kiégett.

Az orosz Szövetségi Nyomozó Bizottság szóvivője közölte, hogy a vizsgálók szerint elsősorban a repülésirányítók és a hókotró vezetőjének a hibája okozhatta a Total francia olajipari cég első emberét szállító magán repülőgép szerencsétlenségét. Vlagyimir Markin hozzátette, hogy a rossz időjárási körülményeket és a magángép pilótáinak hibáját sem zárták ki az okok közül.

Az ütközésben részes hókotró vezetőjéről megállapították, hogy ittas volt. A Rosszija 24 állami hírtelevízió jelentése szerint a helyszínelők a roncsok között megtalálták a fedélzeti adatrögzítőket, a két úgynevezett fekete dobozt, s azokat a regionális repülésbiztonsági szervezet, a Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) moszkvai laboratóriumába szállították.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.