Repülőgép-robbantás...

Kijev szerint súlyos merényleteket készített elő az orosz titkosszolgálat

Repülőgép-robbantást és más súlyos merényleteket, provokációkat készített elő Kijevben az orosz biztonsági szolgálat (FSZB) a vasárnap esedékes ukrajnai parlamenti választások idejére.

2014.10.20 17:31MTI
freedigitalphotos.net/graur razvan ionut

Olena Hitljanszka, az ukrán titkosszolgálat (SZBU) sajtótitkára kijevi sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy az ukrán biztonsági szolgálat elhárítási részlege felderített és megakadályozott egy sor diverziós cselekményt, amelyet az FSZB tervezett végrehajtani Kijevben.

Szavai szerint egy civil szervezet védőernyője alatt működő, az orosz titkosszolgálat által finanszírozott, jól kiépített diverziós és terrorista csoport volt megbízva a támadások és provokációk végrehajtásával.

Az SZBU által állítólagosan leleplezett csoport vezetője egy bizonyos Szergej Rasztrigin. Az ukrán elhárítás szerint az FSZB által beszervezett, 1992-es születésű, a kelet-ukrajnai Harkivból származó, de orosz állampolgárságú férfi "Viktor, az építész egyetemista" fedőnév alatt tevékenykedett.

Szintén a csoport vezetői közé tartozott egy Olekszandr Zincsenko nevű ukrán állampolgár, aki a posztjáról február végén eltávolított Viktor Janukovics volt ukrán elnök támogatására szervezett Majdan-ellenes kijevi tüntetések egyik "parancsnoka" volt, és szintén az orosz titkosszolgálat ügynöke.

A szóvivő közlése alapján a csoport egyebek mellett azt tervezte, hogy röplapokat ragasztanak ki és szórnak szét az ukrán fővárosban a nem létező szakadár "Kijevi Népköztársaság" nevében.

Ezenkívül október 26-ra virradóra rá akartak volna lőni a kormány és a központi választási bizottság épületére, valamint a választás napjának reggelén fel akartak volna robbantani egy repülőgépet a Kijevben lévő Zsuljani belföldi és nemzetközi repülőtéren.

Az SZBU állítólag felfedezte egy kijevi titkos fegyverraktárukat, amelyben hordozható légvédelmi rendszereket, páncéltörő gránátvetőket, lángszórókat és gránátokat halmoztak fel. Az ukrán elhárítás úgy tudja, hogy az akciókért az orosz biztonsági szolgálattól 64 200 dollárt kaptak volna fizetségül.

A sajtótitkár közölte továbbá: "megerősítést nyert, hogy Oroszországnak köze volt" a demonstrálók és a rendvédelmiek közötti, október 14-i, parlament épülete előtti összecsapás kirobbantásához.

Szavai szerint azonosítottak egy 1962-es születésű, orosz állampolgárságú férfit, aki fiatalok csoportjával együtt támadt a rendőrökre. Az őrizetbe vett férfinél Luhanszk városába szóló tartózkodási engedély volt, illetve egy igazolvány, amely szerint a "doni kozák hadsereg tábornoka".

Múlt kedden a nacionalista Szabadság párt hívei évek óta szokásos október 14-i felvonulásukat rendezték meg az Ukrán Felkelő Hadsereg (UPA) megalakulására emlékezve.

Az ukrán hatóságok szerint a többezres tömeg fegyelmezetten és rendbontás nélkül vonult Kijev központi teréről a parlament épülete elé, hogy követelje az UPA elismerését a második világháború olyan résztvevőjeként, amely Ukrajna függetlenségéért és szabadságáért harcolt.

A parlament előtt azonban maszkot viselő ismeretlenek vegyültek közéjük a nemzeti radikális Jobboldali Szektor nevű szervezet zászlói alatt, majd Molotov-koktélokkal, petárdákkal, füstbombákkal, rudakkal és vasláncokkal támadtak a rendőrökre. Az összecsapásban 17 rendőr és 11 nemzeti gárdista sérült meg, több tucat tüntetőt őrizetbe vettek.

A Szabadság párt és a Jobboldali Szektor egyaránt cáfolta, hogy köze lenne a rendbontáshoz. Petro Porosenko ukrán elnök provokációnak nevezte, és "második ukrajnai front megnyitására tett kísérletként" értékelte a történteket. Oleh Tyahnibok, a Szabadság párt elnöke azt a meggyőződését hangoztatta, hogy Moszkva-párti provokátorok előre kitervelten okozták a rendbontást.

Arszen Avakov belügyminiszter néhány nappal később a Facebook-oldalán viszont azt írta, hogy a rendbontók között azonosították a Szabadság párt egyik képviselőjelöltjének 19 éves fiát, aki lánccal ütötte a rendőröket, valamint egy szkinhed csoport ismert tagját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.