A szülők felelőssége?

A hongkongi tüntetések radikalizálódásától tartanak a hatóságok

A város első embere szerint a történéseket már senki sem képes kontrollálni, s megjegyezte, "külső erők" is jelen vannak a Foglald el a központot! mozgalomban.

2014.10.20 08:08MTI
Forrás: youtube.com

A szülők felelősségét hangoztatva figyelmeztetett a hongkongi rendőrség hétfőn arra, hogy a mongkoki városrészben összegyűlt tömeg radikalizálódhat, az ott lévő fiatalokat veszélynek kitéve.

A város első embere szerint a történéseket már senki sem képes kordában tartani, és "külső erők" is jelen vannak a Foglald el a központot! mozgalomban.

A rendőrség közleménye a szülők, felnőttek felelősségének felvetésével jogi kötelezettségükre is felhívta a figyelmet. Ezzel együtt - anélkül, hogy kifejtették volna - jelezték, megfelelő lépéseket tesznek a "gyerekek" védelmére. Egy rendőrségi tisztviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy "radikális elemek" szivárogtak a tömegbe, és a helyzet "nagyon veszélyessé" vált.

Hétfőn az eddig megszokottól eltérően a South China Morning Post című lap internetes oldalán már nem közvetítette élőben az éjszaka történéseit. Az újság délelőtti írásában arról számolt be, hogy a negyedik hetébe lépő területfoglalások helyszínein az éjszaka békésen telt. Diákok százai töltötték az utakon az éjszakát ott, ahonnan napokkal korábban a rendőrség már kiszorította őket.

A hongkongi legfelsőbb bíróság hétfőn késő délután végzésben rendelte el a mongkoki tüntetők azonnali távozását, helyt adva a demonstrálók ellen hozzá benyújtott két keresetnek is. Az egyiket a városi Taxi Szövetség, valamint a Taxisofőrök és Diszpécserek Szövetsége fogalmazta meg, a másikat pedig egy busztársaság.

A bírósági döntés kihirdetésével hatályossá vált. A bíró arra is kitért, hogy a területfoglalások szóban forgó helyszínein erőszakba torkollt a rendőrök és a tüntetők összetűzése, és attól lehet tartani, hogy ha a helyzet tartóssá válik, az erőszak fokozódni fog.

A végzés azokra a személyekre vonatkozik, akik elfoglalták a Nathan utat anélkül, hogy azokat név szerint megneveznék - jegyzi meg a South China Morning Post. A bírósági határozatot a helyszínen is kihirdetik és egy kínai, valamint egy angol nyelvű lapban is megjelentetik.

A városi felsőbíróság egy másik végzésben arra kötelezte az Admiralty kormányzati negyed területfoglalóit, hogy nyissák meg az utat a különböző sürgősségi járművek kijárata előtt és tegyék szabaddá a 33 emeletes irodaház és üzletközpont, a Citic Tower parkolójának bejáratát. A diákok, akik "gyanakvással" fogadták a hírt, állítólag ügyvédekkel történt konzultációk után fellebbezésre készülnek.

A Zsenmin Zsipao című kínai központi pártlap hétfői kommentárjában úgy vélte, a "jövőnkről magunknak kell döntenünk" jelmondat mögé felsorakozott hongkongi területfoglalók szervezői és "felügyelői" leleplezték igazi céljukat, amely az "önrendelkezés, sőt a függetlenedés". Szemben a "választási demokráciával", a magas fokú autonómiával és az egy ország két társadalmi rendszer gyakorlatával.

A cikk említést tesz Jimmy Laj médiamogulról is, mint aki "a tajvani függetlenség párti aktivistákkal együttműködve készítette elő a Foglald el a központot! mozgalmat".

A Pekinget élesen bíráló Jimmy Laj egyébként azt mondta, hogy a hongkongi kormányzó állítása a tüntetések mögötti "külső erőkről" alaptalan.

A médiamogul, akinek Next Media csoportja támogatja a demokráciapárti megmozdulásokat, kijelentette: ha vannak bizonyítékok, azokat fel kell tárni, hogy az emberek megtudják, milyen állítólagos erők manipulálják az utcafoglaló mozgalmat.

Leung Csun-jing kormányzó vasárnapi televíziós interjújában beszélt arról, hogy a Foglald el a központot! nem teljes mértékben "hazai" mozgalom, "külső erők" is jelen vannak benne. Úgy fogalmazott, hogy ezek az emberek, illetve szervezetek "nyilvánvalóan hosszú ideje részesei a hongkongi politikának".

A kormányzó ismételten azt állította, hogy már senki sem képes kontrollálni a tüntetést, még annak tervezői, szervezői sem, ami azt jelenti, hogy véget vetni sem tudnak neki. A diákvezetők és a város amerikai főkonzulátusának szóvivője visszautasították a külföldi országok érintettségére utaló megállapítást.

A hongkongi diákok szeptember 22-én kezdtek utcai tiltakozásokba, mert nem akarják elfogadni a hongkongi választási reform Peking által diktált menetrendjét. A soron következő 2017-es kormányzóválasztáson ugyan első ízben minden szavazásra jogosult polgár szavazhat, de - augusztusi pekingi döntés szerint - csak abból a 2-3 jelöltből választhatnak majd, akiknek a személyéről egy 1200 fős bizottság dönt.

A diákok azonban szabad jelöltállítást követelnek, úgy vélik, hogy a kínai kormány a jelöltek "előszűrésével" nem tartja be a demokratikus elveket, és a testület Peking-barát jelölteket állítana.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.