Befejeződött a második forduló

Megmaradt a kormányoldal többsége a cseh szenátusban

A részleges szenátusi választás szombaton délután befejeződött második fordulójában a már végleges eredmények szerint a három kormánypárt együttesen 19 mandátumot szerzett a lehetséges 27-ből.

2014.10.18 18:34MTI
freedigitalphotos.net/Jeroen Van Oostrom

A szenátusi többség megőrzéséhez a kormánykoalíciónak 14 mandátumra volt szüksége. A Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) 10, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) 5, míg az ANO (Igen) mozgalom 4 szenátori mandátumot szerzett.

A 81 tagú felsőházban a mostani választás után a kormánykoalíciónak együttesen 47 mandátuma van: a CSSD 33, a KDU-CSL 10, az ANO 4 mandátummal rendelkezik. A parlamenti ellenzéki pártok közül a korábban kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) csak két mandátumot szerzett, míg a TOP 09 egyet sem.

A szerény eredmény ellenére az ODS 14 szenátorral továbbra is a felsőház második legerősebb pártja maradt. A kommunisták és az Úsvit (Virradat) az idén szintén szenátori mandátum nélkül maradtak. A fennmaradó hat mandátumot kisebb pártok és független jelöltek szerezték meg. Megújította mandátumát Milan Stech (CSSD), a szenátus elnöke, valamint Jirí Dienstbier (CSSD) emberi jogi miniszter.

Két miniszter - Marcel Chládek (CSSD) oktatásügyi és Antonín Prachar (ANO) közlekedésügyi tárcavezető - viszont elvesztette felsőházi helyét. Figyelemreméltó, hogy Alena Gajduskova, a szociáldemokraták és a szenátus befolyásos alelnöke alulmaradt Frantisek Cubával, a Polgári Jogok Pártjának (SPO) jelöltjével szemben.

Cuba, aki Milos Zeman államfő közeli barátja és tanácsadója, a szocialista rendszer idején a Susicei szövetkezetet vezette, amely híres volt piaci módszereiről és rendkívüli gazdasági sikereiről. Szenátori mandátumot szerzett Ivo Valenta, a Synot szerencsejáték társaság multimilliárdos alapítója is. Érdekesség, hogy Ivo Valenta állandó lakhelye jelenleg Monte Carlóban van.

A szenátus egyharmada, 27 mandátum kétévente újul meg azért, hogy a testület minden időben döntőképes legyen.

"Kormányfőként az eredményeket a kormánypolitika támogatásának tekintem. A választás eredménye olyan helyzetet teremt, hogy a kormány folytathatja eddigi politikáját" - jelentette ki Bohuslav Sobotka kormányfő, szociáldemokrata pártelnök.

Andrej Babis, az ANO elnöke "nagyon jónak" minősítette a mozgalom eredményét, főleg arra való tekintettel, hogy első ízben indultak a szenátusi választáson. Babis ugyanakkor beismerte, hogy személyesen jobb eredményre, legalább nyolc-tíz mandátumra számított. "Ilyen szempontból az eredmény nyilván sikertelenség" - jegyezte meg.

"A kereszténydemokraták eredménye siker" - jelentette Pavel Belobrádek pártelnök. Hasonlóan értékelte az ellenzéki ODS szereplését a Petr Fiala pártelnök is. Karel Schwarzenberg, az ellenzéki TOP 09 párt elnöke beismerte, hogy a párt nagyot bukott a szenátusi választáson.

"Be kell ismernünk, hogy elbuktunk. Elemezni kell a kialakult helyzetet, le kell vonni a következményeket és meg kell reformálni a pártot" - mondta Schwarzenberg sajtóértekezleten.

A szavazatokat összeszámláló Cseh Statisztikai Hivatal (CSÚ) szerint a választói részvétel a második fordulóban rendkívül alacsony, 16,69 százalékos volt. Ezt alacsonyabb, mint az eddigi leggyengébb, 18,4 százalékos részvétel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.