Hosszú idő után ismét

Magyar-orosz levéltári együttműködési tárgyalások Moszkvában

Hosszú évek után újra magas szintű levéltári együttműködési tárgyalások zajlottak a héten az orosz fővárosban.

2014.10.19 05:30MTI
freedigitalphotos.net/Serge Bestasius Photography

Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatója, valamint Kovács Vilmos, a magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka az orosz szövetségi levéltári ügynökség (Roszarhiv) vezetőivel folytattak megbeszélést.

A közgyűjteményi vezetők részt vettek az első világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából rendezett moszkvai nemzetközi történészkonferencián is.

Seres Attila, a Moszkvai Magyar Levéltári Intézet vezetője elmondta: úgy tűnik, hogy lesz kézzelfogható tudományos hozadéka a magyar közgyűjteményi vezetők látogatásának. Reményeik szerint a magyar kutatók számára megnyílnak majd olyan levéltári forrásanyagok, amelyekhez eddig nem férhettek hozzá. Ez valószínűleg az orosz kollégákkal közös kutatási programok keretében valósulhat meg, amelyek eredményét együttes dokumentumgyűjteményekben és tudományos kiadványokban tárhatják a nyilvánosság elé.

Az oroszországi kutatási projektek száma is remélhetően gyarapodni fog, mivel több új konkrét témát vázoltak fel a Roszarhiv vezetőinek a meglévő, futó programok mellé - tette hozzá Seres Attila.

Kovács Vilmos hadtörténész, a magyar Hadtörténelmi Intézet és Múzeum parancsnoka az MTI-nek elmondta, szeretnék pótolni a hiányosságaikat az első világháborúval kapcsolatos kutatások terén.

Az illetékesek megerősítették, hogy nagyon sok irat van az orosz levéltárakban, amelyek hasznosak lehetnek a magyar hadtörténetírás számára. Az eddig elérhetetlen információk feltételezhetően újdonságokkal szolgálnak majd a kutatók számára.

A magyar Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka Moszkvában találkozott a Nagy Honvédő Háború Központi Múzeumának, illetve az orosz katonai levéltárnak a vezetőivel is. A megbeszélések a második világháborúval kapcsolatos magyar-orosz kapcsolatrendszer kiépítését szolgálták, és azt, hogy a magyar hadtörténeti intézet megkaphassa majd a számára fontos információkat.

Kovács Vilmos azt tapasztalta, hogy orosz partnerei nyitottak az együttműködésre. Elmondta, hogy az oroszországi levéltárakban számos, a szovjet csapatok által második világháborúban zsákmányolt katonai irat található. Ezeket eddig nem lehetett nagy tömegben kutatni, csak egy-egy részletet vizsgálhattak meg a magyar és orosz kutatók, de most úgy néz ki, hogy átfogó együttműködésre nyílik lehetőség - tette hozzá a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka, aki ellátogatott a Moszkva környéki Kubinka településre is, ahol a világ legnagyobb páncélos múzeuma található.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.