A világ összes családjához szól

Megszavazták a püspöki szinódust záró üzenetet

A világ összes családjához, de elsősorban a keresztényekhez szól a vatikáni püspöki szinódus szombaton bemutatott rövid üzenete, amelyet a püspökök nagy többséggel fogadtak el.

2014.10.18 18:08MTI
freedigitalphotos.net/Vichaya Kiatying-Angsulee

Az üzenetről szavazó 174 püspökből 158 voksolt igennel. A szinódus 16 tagja nemmel szavazott vagy tartózkodott - jelentette be szombaton Federico Lombardi szentszéki szóvivő.

A szinódusi üzenet hangsúlyozza, hogy a püspökök nem döntöttek az elváltak és polgárilag újraházasodottak áldozásáról. Erről tovább folytatódik az egyeztetés a következő, 2015-ös szinódusig. Az üzenet megemlékezik a papok által elkövetett szexuális visszaélések áldozatairól is.

A püspökök szombat délután a szinódus záródokumentumáról szavaznak. Ravasi bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke elmondta, hogy a szinódusi üzenet műfajánál fogva rövid és lényegre törő. Hozzátette: vígasz és egyben buzdítás kíván lenni a mai világ nehézségei között élő családok számára, akiknek a püspökök elismerésüket és köszönetüket fejezik ki a családok mindennapos tanúságtételéért.

Az üzenet szerint a szinódus rálátást nyújtott a mai családok összetett valóságára, amelyben a legnagyobb kihívást a házastársi hűség jelenti. A Vatikán honlapján közölt szöveg megjegyzi, hogy a hit és az értékek erővesztése, az individualizmus kultúrája és korunk diktálta stressz "problematikus családi helyzeteket teremt".

Az egyház ajtaja mindig nyitva van, senkit sem zár ki - fogalmaz az üzenet. Gianfranco Ravasi bíboros, az üzenet szerzője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a befogadás nem jelenti "minden családi módozat automatikus elismerését". A szinódus záróüzenete - amely nem szól az azonos neműek közötti párkapcsolatról - a férfi és nő közötti szeretetet, az összeházasodott és gyermekeiket hitben felnevelő párokat állítja példaként.

A szövegben az olvasható, hogy a szinódus elmélyítette az elváltak és újraházasodottak lelkipásztori kísérésének kérdését, de az egyháznak ebben a kérdésben még meg kell tennie "a következő szinódusig tartó utat".

A püspökök kiemelték, hogy a mai családok "puszta létükért fáradoznak" a betegségek okozta szenvedések miatt éppúgy mint az emberi méltóságtól megfosztó gazdasági válság terhe alatt.

Az üzenet megemlékezett a bevándorlók csónakjaira felkapaszkodó szegény családok tömegeiről, a menekültekről, a hitük miatt üldözöttekről, a háborútól és elnyomástól sújtott családokról, az erőszakot elszenvedett nőkről, az emberkereskedelem és a papi pedofília gyermek- és fiatalkorú áldozatairól.

A püspökök kormányoktól és nemzetközi szervezetektől a családok jogainak előmozdítását, támogatását szorgalmazták, azt hangsúlyozva, hogy korunkban a jólét kultúrája érzéstelenné teszi az embereket mások szenvedésével szemben, amely puszta látvánnyá törpül.

Ravasi bíboros az újságíróknak azt mondta: Ferenc pápa nem nyilatkozik az elváltak és újraházasodottak áldozásának kérdésében, mivel ez megbénítaná a püspökök tanácskozását, amely a következő szinódusig folytatódik.

A bíboros Szent Ágostont I. Ince pápa egyik ítélete kapcsán elhangzott szavait idézte latinul: Roma locuta, causa finita, vagyis Róma (a pápa) szólt, a vitatott kérdés le van zárva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.