Bumm a fejbe!

Így néz ki, amikor telibe találnak egy hajót

Erejük fitogtatása mellett nyilván tapasztalatszerzési célokat is szolgált az a kínai fegyverteszt, melynek keretében szétlőtték egy csatahajó parancsnoki hídját.

2014.10.20 11:00Szilágyi Szabolcs - ma.hu
Még ép, de már lefegyverzett formában (forrás: China Defense Forum)

A távol-keleti ország hadseregének haditengerészete nemrég újra aktivált egy korábban már nyugdíjba küldött hadihajót. A Csencsiang (Zhenjiang) nevű, Type 053H besorolású rakétafregatt még 1978-ban készült Sanghajban; kategóriája a szovjetektől kapott Riga osztályú hajókat volt hivatott kiváltani. .

Az 1700 tonna vízkiszorítású vízi jármű két 100 milliméteres gépágyúval és hat SY-1 típusú nehéz hajóelhárító rakétával rendelkezett. Fegyverzetét 2013-ban eltávolították, hogy gyakorlóhajót csinálhassanak belőle: olyan célpontot, melyen kipróbálhatják fegyvereiket.

Minden nagyobb haditengerészettel bír országnál bevett gyakorlat a régi, leselejtezett hajók gyakorlócélpontként való felhasználása. Szimulátorokban ugyanis nem lehet mindent megtapasztalni, néha muszáj a tenger fenekére küldeni egy-egy fegyvertelenített csatahajót. Él a lehetőséggel az Egyesült Államok is, USS America repülőgép-hordozóját például 2005-ben süllyesztették el hasonló okokból Észak-Carolina partjaihoz közel. A rakétákkal és torpedókkal meglőtt hajón aztán a robbanások és tüzek terjedését vizsgálták, a nagyméretű harci vízi jármű ellenálló képességét kutatva.

Találat(ok) után (forrás: China Defense Forum)

Visszatérve a Csencsinagra, amint az a képes is látszik, a hajó a tüzérségi gyakorlat után is úszóképes maradt, de egy ilyen találat után a valóságban nem sok hasznát vennék már. Hídja teljesen felrobbant a hajóelhárító rakéta becsapódását követően, bár a heves füstölés hiányából ítélve a rakéta nem tartalmazott éles robbanófejet, "csupán" kinetikus energiájával rombolt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.