Második forduló

Folytatódik a részleges szenátusi választás Csehországban

A voksolás legfőbb tétje, hogy a kormányoldal megőrzi-e a többségét a kétkamarás parlament felsőházában.

2014.10.18 09:42MTI
freedigitalphotos.net/Jeroen Van Oostrom

A választási helyiségek szombaton reggel nyolckor nyíltak meg, és délután kettőkor zárnak. A pénteken kezdődött, hagyományosan kétnapos, részleges szenátusi választás eredménye szombaton kora este várható. Az első napon nagyon gyér volt az érdeklődés.

Az egyes választókörzetek jelentései szerint átlagosan csak a választók mintegy 10 százaléka járult az urnákhoz. A szenátori mandátum hatéves. A 81 tagú testület kétévente újul meg, de csak a harmadával, hogy biztosítva legyen működőképességének folytonossága.

A kormányoldalnak a 27 mandátumból legalább 14-et kell megszereznie, hogy a felsőházban megmaradjon a három koalíciós párt - a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD), az ANO (Igen) mozgalom, a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt (KDU-CSL) - többsége.

Ebből 11 mandátum már most biztos, miután ennyi körzetben mindkét állva maradt jelölt a kormányoldalhoz tartozik. A választásra jogosultak száma 2,85 millió. Az első fordulóban 1,1 millióan, az arra jogosultak 38,62 százaléka adta le a voksát.

A mostani, második fordulóban abból a jelöltből lesz szenátor, aki megkapja a leadott szavazatok többségét. Szavazategyenlőség esetén sorshúzás dönt a mandátumról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.