Évek óta rabosítva

Tóásó-ügy - Kórházba vitték a bíróságról

Rosszul lett Tóásó Előd a bolíviai Santa Cruz bíróságán, ahol a terrorizmus gyanúja miatt zajló csoportos per egyik vádlottja, ezért a magyar-román állampolgárságú férfit kórházba kellett szállítani.

2014.10.17 19:35MTI
Fotó: Facebook/Free Előd Tóásó (archív)

A Los Tiempos című bolíviai újság online kiadásának cikke szerint szívpanaszokkal vitték be a csütörtök esti tárgyalásról Tóásó Elődöt a santa cruz-i Foianini klinikára, ahol megkezdték a kivizsgálását. A férfi évek óta szívbeteg, korábban már volt egy szívműtétje is.

A bírósági tárgyalást Tóásó rosszulléte miatt fel kellett függeszteni. Marco Antonio Rodríguez, aki egyike a per öt ügyészének, úgy kommentálta a történteket, hogy csupán a védelem akarja késleltetni az eljárást.

Tóásó Elődöt La Pazban tartják fogva a San Pedro börtönben, onnan szállítják át rendszeresen a tárgyalásokra a több mint ötszáz kilométerre lévő Santa Cruzba. A magyar férfi több mint öt éve van fogságban a dél-amerikai országban.

2009. április 16-án bolíviai kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terrorista sejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer.

A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásó Elődöt és a bolíviai-horvát kettős állampolgár Mario Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjával együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak. Perük még mindig folyamatban van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.