Lengyel kémügy

A fellebbviteli ügyész megerősítette a vádemelést a kémkedéssel megvádolt jogász ellen

Megerősítette Dariusz Korneluk, a lengyel fellebbviteli ügyészség elnöke pénteken, hogy vádat emeltek a Lengyelországban kirobbant kémügy egyik elfogott szereplője, egy jogász ellen, és előzetes letartóztatásáról a nap folyamán dönt a bíróság.

2014.10.17 16:24MTI

Korneluk a nyomozás érdekeire hivatkozva sajtótájékoztatóján nem akart bővebb tájékoztatást adni az újságíróknak a jogász ellen folytatott eljárásról. A pénteki sajtóértesülésekben felröppent hírre, miszerint orosz diplomatákat utasítanának ki a botránnyal kapcsolatban, az ügyész azt mondta, hogy ez a titkosszolgálat és a külügyminisztérium hatáskörébe tartozik.

A diplomaták kiutasításának a lehetőségéről Janusz Piechocinski lengyel miniszterelnök-helyettes nyilatkozott pénteken a TVN24 hírtelevíziónak. Piechocinski szerint ez "természetes lenne", amennyiben beigazolódnának a kirobbant lengyel kémügyhöz fűződő információk.

A Rzeczpospolita című napilap úgy értesült a lengyel elhárításhoz közelálló forrásból, hogy a lengyel külügyminisztérium már el is készítette a "néhány orosz diplomata" kiutasítására vonatkozó beadványokat.

A szerdán kirobbant kémüggyel kapcsolatban két embert, egy magas rangú lengyel tisztet és egy lengyel-orosz állampolgárságú jogászt vettek őrizetbe, és másnap vádat is emeltek ellenük kémkedés miatt.

A Rzeczpospolita szerint a tiszt egy, Lengyelországban diplomataként tevékenykedő orosz hírszerző tisztnek adott át információkat fizetés ellenében. A Rzeczpospolita szerint az orosz hírszerzéssel a jogász is kapcsolatot tartott. Mivel ez utóbbi illető szülei oroszok, úgymond "hazafias indíttatásból" cselekedett. A jogász gazdasági, mindenekelőtt energiabiztonsági ügyekről gyűjtött információkat.

"Az elhárítási műveletet azért gyorsítottuk fel, mert kiderült, a fiatal jogász az egyik, a gazdasági ügyekkel foglakozó minisztériumban szerzett állást" - idéz a Rzeczpospolita egy magas rangú belbiztonsági tisztet.

A lap szerint mindkét letartóztatott személyt az orosz katonai hírszerzés (GRU) irányította, ezt azonban a nyomozásban illetékes szervek - a katonai főügyészség és a varsói fellebbviteli ügyészség - nem erősítették meg.

Az ügyet péntek délután a lengyel parlament alsóháza, a szejm belbiztonsági bizottsága tárgyalja rendkívüli ülésén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.