Ukrán válság

Ismeretlen "orosz kozákok" törtek előre, tilos kocsizni

Kozákok vették át a hatalmat egy luhanszki városban, és megtiltották a személyautók használatát.

2014.10.17 15:29MTI

Egy eddig ismeretlen, magát "orosz kozákoknak" nevező szakadár csoport bejelentette, hogy átvette hatalmat a Luhanszk megyei Antracit városában, és megtiltották a helyi lakosoknak, hogy saját személyautóikon közlekedjenek - közölte Dmitro Timcsuk katonai szakértő Facebook-oldalán pénteken.

A szakértő - akinek Információs Ellenállás nevű szervezete adatokat, információkat gyűjt a kelet-ukrajnai harcok sújtotta övezetből - arról is beszámolt, hogy a térségben lévő Perevalszk településen új "milícia" jött létre a helyi lakosok védelmére a kozákokkal szemben.

Timcsuk már több alkalommal hírül adta, hogy új szakadár alakulatok jelennek meg a kelet-ukrajnai harcok övezetében, amelyek nem engedelmeskednek sem a luhanszki, sem a donyecki önhatalmúlag kikiáltott szakadár "népköztársaságok" vezetésének. Szerdán arról számolt be, hogy egy újabb "népköztársaság" van kialakulóban Luhanszk megye déli részén. Az orosz határhoz közel eső Szverdlovszk, Antracit és Rovenyki városok lakói számoltak be arról, hogy orosz kozákok jelentek meg, akik közölték velük, hogy megalakították a "Kozák Népköztársaságot".

Andrij Liszenko, az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője pedig szeptember 25-i kijevi sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy hatalmi harcok bontakoztak ki kozák csoportok és a luhanszki "népköztársaságiak" között Antracitban a város fölötti uralomért.

Timcsuk közzétette szervezetének azt az értesülését is, miszerint a szakadárok között feszültséget kelt az, hogy Moszkva az Oplot (Védőbástya) és a Vosztok (Kelet) nevű egységeket előnyben részesíti a többi szeparatista alakulattal szemben, és állítólag csak ők kapnak közvetlenül ellátást Oroszországból.

Timcsuk pénteki jelentésében beszámolt arról, hogy Donyeck megye déli részén, az Azovi-tenger partján fekvő - szakadárok és Kijev szerint orosz egységek ellenőrzése alatt lévő - Novoazovszk környékéről hadieszközöket és katonai erőket csoportosítanak át Mariupol közelébe. A két várost összekötő út mentén fekvő Sirokine településnél orosz páncélozott harcjárműveket vontak össze, Oroszországból pedig két katonai járműoszlop lépett be Ukrajnába Novoazovszknál, összesen közel húsz teherautó, busz és üzemanyag-szállító jármű - írta.

Közben a Kijev által "terrorellenesnek" nevezett hadművelet egy helyi katonai szóvivője pénteken közölte: a vizsgálatok során fény derült arra, hogy a lövedék, amely eltalált egy gyászmenetet kedden a Mariupol melletti Szartana faluban és hét civil halálát okozta, külföldi gyártmányú, még a szovjet időkben készült és sohasem volt rendszeresítve az ukrán fegyveres erőknél. A lövedék egy darabján jól olvasható annak megnevezése, sorozatszáma és a gyártás éve. A tragédia helyszínén EBESZ-szakértők is részt vesznek a vizsgálatban. Kijev a szakadárokat vádolja azzal, hogy belelőttek a temetési menetbe, miközben az ukrán erők ottani állásait támadták.

Arszen Avakov belügyminiszter egy tévéinterjúban közölte, hogy eltávozást kaptak azok a nemzeti gárdisták, akik a hét elején leszerelésüket követelve tüntettek Kijevben. A miniszter megjegyezte: kételkedik abban, hogy meg lehet bízni a jövőben ezekben a katonákban. Szavai szerint nem fognak hiányozni az ukrán fegyveres erőknek azok, akik majd nem térnek vissza az eltávozásról, hiszen "több ezer hazafi" kész helyettük harcolni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.