Szigorítanának

Ebola - most már védenék az EU tagországait a járványtól

Az EU-országok egészségügyi tárcavezetői csütörtökön megállapodtak abban, hogy haladéktalanul felülvizsgálják azokat a szűrési módszereket, amelyeket az ebola által sújtott fekete-afrikai országokból távozó utasok esetében alkalmaznak.

2014.10.16 17:08MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/artur84

A vírus terjedésének szentelt rendkívüli brüsszeli tanácskozás után Tonio Borg egészségügyi EU-biztos közölte az újságírókkal: az eddig folytatott szűrési gyakorlat felülvizsgálata azt célozza, hogy ahol szükséges, hatékonyabbá tegyék a módszereket.

Borg szerint a felülvizsgálatot az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) együttműködve kívánják elvégezni.

A felülvizsgálat Libériára, Guineára és Sierra Leonéra terjed ki.

Az egészségügyi EU-biztos szerint azonban nem csupán az érintett afrikai államok kiléptető pontjain szükséges a szűrés hatékonyságának a növelése, hanem a 28 EU-ország belépési pontjain is összehangolt intézkedéseket kell foganatosítani.

Mint Borg hozzátette, a koordinációs kötelezettség mellett is a tagországok kezében marad a döntés joga a konkrét lépések megtételéről. Szükséges például az összehangolás a járványnak kitett országokból érkezők által kitöltendő kérdőívek tartalmának meghatározásakor, az ilyen utasok tekintetében követendő eljárásrend kidolgozásakor - részletezte a feladatokat.

Az ebola eddigi halálos áldozatainak a számát mintegy 4500-ra becsülik. A halálesetek csaknem mindegyike Nyugat-Afrikában következett be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.