Ebola

Ellenőrizni fogják az utasokat a prágai repülőtéren

Az ebolafertőzés veszélye miatt ellenőrizni fogják a prágai repülőtéren a cseh fővárosba érkező utasokat.

2014.10.16 07:27MTI
freedigitalphotos.net/James Barker

Döntés született arról is, hogy a Prágától mintegy 130 kilométerre keletre fekvő Techonínben üzemképes állapotba helyezik az ottani katonai kórház speciális részlegét, ahol nyolc ebolavírussal fertőzött páciens tudnak egyszerre kezelni.

Svatopluk Nemecek egészségügyi miniszter kifejtette: a Prágába érkező utasokkal egy rövid kérdőívet töltetnek majd ki, amelyen egyebek között fel kell tüntetni, hol jártak az utóbbi 42 napban. Ez a kétszerese az ebola lappangási idejének.

Amennyiben az illető olyan afrikai országban járt, ahol felütötte fejét az ebola-fertőzés, kötelező járványügyi vizsgálatnak kell alávetnie magát a repülőtéren. "Bizonyos, hogy nem fogunk vért venni az utasoktól" - húzta alá Nemecek, hozzátéve, hogy a speciális laboratóriumi vizsgálatokra csak Németországban van lehetőség.

Azt, hogy pontosan mit is fognak ellenőrizni, hétfőn jelenti be az ország tiszti főorvosa. A repülőtéri vizsgálatok Prágában jövő kedden kezdődnek. Az Európai Unió országainak egészségügyi miniszterei csütörtökön tekintik át a légi utasok általános repülőtéri ellenőrzésének bevezetésével kapcsolatos kérdéseket.

Nagy-Britannia már megkezdte az országba belépők járványügyi ellenőrzését, miután megnőtt a közvélemény aggodalma, hogy a Nyugat-Afrikában pusztító halálos kór Európára is áterjedhet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.