Ártatlannak vallotta magát

Állami titkokat szivárogtató újságíró pere kezdődött Szlovéniában

Ártatlannak vallotta magát szerdán Ljubljanában az az újságírót, akit az Szlovén Információs Biztonsági Ügynökség (SOVA) titkos információinak kiszivárogtatásával vádolnak.

2014.10.15 19:00MTI
freedigitalphotos.net/Stuart Miles

A vádirat szerint Anuska Delic 2011-ben a Delo című ljubljanai napilapban három cikket jelentetett meg, amelyekben a SOVA által felderített szélsőséges csoportokról írt. Emellett a cikkekben hangsúlyt fektetett a Szlovén Demokrata Párt (SDS) néhány tagjának és a Blood&Honour (Vér és Becsület) nevű szélsőséges jobboldali szervezet állítólagos kapcsolatára – írta honlapján az RTV Slovenija.

Delic ügyvédje szerint az újságíró a köztájékoztatás érdekében jelentette meg az oknyomozása során birtokába jutott információkat. Az újságíróval együtt vádolják a SOVA egykori igazgatóját, Sebastijan Selant is, akit azzal gyanúsítanak, hogy lehetővé tette az érzékeny ügynökségi információk kiszivárogtatását.

Selan is úgy nyilatkozott, hogy nem tartja magát bűnösnek. A tárgyalás, amely miatt szlovén és nemzetközi újságíró szervezetek is tiltakoztak, november közepén folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.